Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Sastanak sa predstavnicima Arup-a, jedne od najvećih kompanija u oblasti nekretnina

Objavljeno: 29.05.2009. 23:07 Autor: Naslovna strana
Ministarstar za ekonomski razvoj Branimir Gvozdenović sastao se danas sa predstavnicima kompanije Arup, medjunarodne kompanije dizajnera, inženjera, planera i biznis konsultanata koji pružaju različit nivo profesionalnog servisa klijentima širom svijeta.
Sastanku su prisustvovali Gregoir Chikaher, direktor Arupa za sektor hotelijerstva i ugostiteljstva i Suzan Tomas i David Warc, lideri u timu za infrastrukturu, transport i održivi razvoj.

Predstavnici Ministarstva predstavili su neke od najvećih crnogorskih projekata čija se realizacija očekuje, kao i infrastrukturne projekte, s obzirom da će to biti ključni preduslov razvoja Crne Gore u narednim godinama.

Ministar Gvozdenović kazao je da je Vlada Crne Gore svjesna da je prostorno planiranje osnovni element razvoja zemlje naglasivši da se, u posljednje tri godine, intenzivno radilo kako bi se planski pokrio najveći dio Crne Gore, ali da se isto tako sada intenzivno radi na, ne samo kvantativnom već i kvalitativnom razvoju planske dokumentacije. Naglašeno je da je sada u procesu izrade Prostorno-urbanistički plan Opštine Ulcinj koji mora stvoriti odlične preduslove za razvoj projekta kakav je Velika Plaža.

Gvozdenović je posebno istakao da je u skladu sa ustavnim smjerniciama Crne Gore kao ekološke države nužno velike infrastrukturne projekte poput hidroelektrana, sagledati ne samo u svijetlu njihove osnovne namjene već i kao potencjalne turističke atrakcije.

Na sastanku je bilo riječi o iniciranju saradnje posebno u dijelu razvijanja održive infrastrukture u Crnoj Gori. Naime, Arup je već neko vrijeme prisutan u Crnoj Gori, i radi na nekim od najvećih projekata kakav je Porto Montenegro i Sveti Marko.

Takodje, prezentiran je rad kompanije na velikom broju istraživanja, a istaknut je i program Pokretači promjena (Drivers of Change) u okviru koga se radilo na istraživanju urbanizacije gradskih naselja, kao i istraživanje koje je radjeno za Svjetski ekonomki forum, a koje se fokusiralo na najbolju praksu u oblasti infrastrukture, a prema iskustvima gradonačelnika najvećih gradova u svijetu.

Takodje, posebno je istaknuta mogućnost posredovanja ove kompanije u dobijanju zajmova od medjunarodnih finansijskih institucija, a s obzirom na blisku komunikaciju sa EBRD, EIB, SB, USAID kao i sa CE40 koji predstavlja mrežu od četrdeset najvećih gradova u svijetu, a koja se bavi posebno klimatskim promjenama i održivim razvojem. Arup je jedina privatna kompanija koja saradjuje se tom mrežom. S obzirom na upoznatost sa prilikama u Crnoj Gori i specifičnim potrebama koj ovaj prostor zahtijeva, predstavnici Arupa predložili su pružanje pomoći i know how u oblasti infrastrukture, ali i hotelijerstva i ugostiteljstva.

Na sastanku je bilo riječi i o tome šta kompanija može da ponudi kroz buduće formiranje fonda za razvoj nekretnina, u saradnji sa Savillis, još jednom velikom medjunarodnom konsultantskom kompanijom sa kojom Ministarstvo sarađuje .

Na sastanku je zaključeno da se, i u svijetlu ekonomske krize, može nastaviti sa privlačenjem investicija, ali na nešto drugačiji način- kroz smanjenu gustinu kompleksa, a što je u potpunosti u skladu sa vizijom o odživosti.

Na kraju, dogovoreno je organizovanje brifinga kome bi, osim predstavnika Ministarstva za ekonomki razvoj i predstavnika Arupa, prisustvovali i predstavnici nekih od najpoznatijih planerskih kuća u Crnoj Gori, a na kome bi se prezentovala zakonska rješenja u ovoj oblasti u Crnoj Gori, predstavila dosadašnja praksa, i predložila neka vrlo konkretna rješenja.
Kompanija Arup ima preko 10 hiljada zaposlenih u više od 90 kancelarija u 37 država. U svakom trenutku imamo 10 hiljada projekata koji se realizuju. Arup ima 3 glavna globalna područja izgradnja, i
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?