Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Састанак са представницима Аруп-а, једне од највећих компанија у области некретнина

Објављено: 29.05.2009. 23:07 Аутор: Насловна страна
Министарстар за економски развој Бранимир Гвозденовић састао се данас са представницима компаније Аруп, медјународне компаније дизајнера, инжењера, планера и бизнис консултаната који пружају различит ниво професионалног сервиса клијентима широм свијета.
Састанку су присуствовали Грегоир Цхикахер, директор Арупа за сектор хотелијерства и угоститељства и Сузан Томас и Давид Wарц, лидери у тиму за инфраструктуру, транспорт и одрживи развој.

Представници Министарства представили су неке од највећих црногорских пројеката чија се реализација очекује, као и инфраструктурне пројекте, с обзиром да ће то бити кључни предуслов развоја Црне Горе у наредним годинама.

Министар Гвозденовић казао је да је Влада Црне Горе свјесна да је просторно планирање основни елемент развоја земље нагласивши да се, у посљедње три године, интензивно радило како би се плански покрио највећи дио Црне Горе, али да се исто тако сада интензивно ради на, не само квантативном већ и квалитативном развоју планске документације. Наглашено је да је сада у процесу израде Просторно-урбанистички план Општине Улцињ који мора створити одличне предуслове за развој пројекта какав је Велика Плажа.

Гвозденовић је посебно истакао да је у складу са уставним смјернициама Црне Горе као еколошке државе нужно велике инфраструктурне пројекте попут хидроелектрана, сагледати не само у свијетлу њихове основне намјене већ и као потенцјалне туристичке атракције.

На састанку је било ријечи о иницирању сарадње посебно у дијелу развијања одрживе инфраструктуре у Црној Гори. Наиме, Аруп је већ неко вријеме присутан у Црној Гори, и ради на неким од највећих пројеката какав је Порто Монтенегро и Свети Марко.

Такодје, презентиран је рад компаније на великом броју истраживања, а истакнут је и програм Покретачи промјена (Дриверс оф Цханге) у оквиру кога се радило на истраживању урбанизације градских насеља, као и истраживање које је радјено за Свјетски економки форум, а које се фокусирало на најбољу праксу у области инфраструктуре, а према искуствима градоначелника највећих градова у свијету.

Такодје, посебно је истакнута могућност посредовања ове компаније у добијању зајмова од медјународних финансијских институција, а с обзиром на блиску комуникацију са ЕБРД, ЕИБ, СБ, УСАИД као и са ЦЕ40 који представља мрежу од четрдесет највећих градова у свијету, а која се бави посебно климатским промјенама и одрживим развојем. Аруп је једина приватна компанија која сарадјује се том мрежом. С обзиром на упознатост са приликама у Црној Гори и специфичним потребама кој овај простор захтијева, представници Арупа предложили су пружање помоћи и кноw хоw у области инфраструктуре, али и хотелијерства и угоститељства.

На састанку је било ријечи и о томе шта компанија може да понуди кроз будуће формирање фонда за развој некретнина, у сарадњи са Савиллис, још једном великом медјународном консултантском компанијом са којом Министарство сарађује .

На састанку је закључено да се, и у свијетлу економске кризе, може наставити са привлачењем инвестиција, али на нешто другачији начин- кроз смањену густину комплекса, а што је у потпуности у складу са визијом о оџивости.

На крају, договорено је организовање брифинга коме би, осим представника Министарства за економки развој и представника Арупа, присуствовали и представници неких од најпознатијих планерских кућа у Црној Гори, а на коме би се презентовала законска рјешења у овој области у Црној Гори, представила досадашња пракса, и предложила нека врло конкретна рјешења.
Компанија Аруп има преко 10 хиљада запослених у више од 90 канцеларија у 37 држава. У сваком тренутку имамо 10 хиљада пројеката који се реализују. Аруп има 3 главна глобална подручја изградња, и
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?