Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Uvodno izlaganje pomoćnika ministra ekonomije Gorana Šćepanovića na FREI 2009 - FESTIVAL OF REAL ESTATE INVESTMENT

Objavljeno: 11.11.2009. 21:13 Autor: Naslovna strana
FREI/FESTIVAL OF THE REAL ESTATE INVESTMENT
11. NOVEMBAR, 2009.

Goran Šćepanović, pomoćnik ministra ekonomije

Visoka zainteresovanost stranih i domaćih investitora za ulaganja u Crnu Goru i dostignuti nivo investicija u prethodnih nekoliko godina dokazuju da je poslovni ambijent u Crnoj Gori povoljan i da je Crna Gora prepoznata kao atraktivna investiciona destinacija. Crna Gora nije ostala pošteđena od problema finansijske i ekonomske krize. Problemi u finansijskom sistemu uzrokovali su negativne posljedice u realnom sektoru što je dovelo do značajnog slabljenja ekonomske aktivnosti u našoj državi. S druge strane, imamo i pozitivnu situaciju u sektoru usluga, prije svega u turizmu, i visok nivo stranih direktnih investicija, pa se to povoljno odrazava na ukupna dešavanja.

Aktuelna ekonomska kriza ne smije učiniti da zanemarimo važnost koju investicije u nekretnine, dugoročno posmatrano, imaju za perspektivu zemalja u tranziciji. Štaviše, kriza naglašava potrebu da se još kvalitetnije pripremimo za privlačenje stranih investicija i svoju ponudu učinimo maksimalno kvalitetnom i atraktivnom.

Naši su napori usmjereni da dostignuti, visoki, stepen interesovanja za investiranje u Crnu Goru zadržimo. Visok nivo investicione atraktivnosti važan nam je ne samo zbog privlačenja kapitala, već i zbog činjenice da značajni strani investitori ubrzavaju integraciju crnogorskog u međunarodni ekonomski prostor. S druge strane, domaće kompanije jačaju i postaju spremnije za izlazak na inostrano tržište.

Kada je riječ o privlačenju investicija, posebno onih koje su vezane za sektor nekretnina, Crna Gora smatra da zemlje regiona mogu mnogo uraditi u uzajamnoj komunikaciji, da bi globalna atraktivnost regiona za inostrana ulaganja bila veća, od čega svaka pojedinačna država može imati samo koristi. Dakle, u tom kontekstu, ne smatramo da usko tumačena uzajamna konkurentnost treba da omete nasu bilateralnu i multilateralnu komunikaciju. Čak i da ne pretendujemo na efekte sticanja novih znanja i razmjene iskustava najmanje, svaka od naših zemalja će biti stimulisana za jačanje sopstvene kompetitivnosti.

Tržišna utakmica među državama regiona moze nam samo svima koristiti. Uzajamna povezanost naših privreda, saobraćajna međuzavisnost, zajednicki problemi sa kojima se suocavamo, nalaže prirodnu potrebu da, na svim poljima, jačamo komunikaciju i tražimo sinergijske efekte za kooperativnost.

Crna Gora smatra da puna otvorenost tržišta, komunikaciona kooperativnost i aktivno angažovanje u traženju novih modela zajedništva na ovim i širim prostorima može podržati i ubrzati njenu evro-atlansku perspektivu i pretenzije na integraciju u medjunarodni ekonomski prostor.

U tom kontekstu treba razumjeti i ideju organizovanja Festivala nekretnina i investicija.

Ocekujemo da FREI, prije svega, doprinese buducem razoju trzista nekretnina u regionu, da postane jedan upotrebljiv model uzajamne komunikacije zemalja, ali i komunikacije sa poslovnim subjektima koji su nesporno relevantni u ovoj oblasti. Vjerujemo da ce prisutni reprezenti država Jugoistcne Evrope, investitori i komercijalne kompanije iz ove oblasti, predstavnici medjunarodnih institucija i stručna javnost prepoznati cilj Festivala - da obezbijedi organizovanu razmjenu informacija i iskustava i stvori osnove za bolju institucionalnu komunikaciju subjekata zainteresovanih za sektor nekretnina i iskoristiti ovu priliku.

Za nas je ovo jedinstvena mogućnost da se na našem prostoru prezentira dobra medjunarodna praksa praksa a u isto vrijeme prezentiraju buduci planovi i promovise koncept odrzivog puta razvoja Crne Gore.

Rezultati koji smo do sada ostvarili na planu ubrzanja ekonomskog rasta, restruktuiranja privrede, vlasničke transormacije i reformi poslovnog okruženja.. su izuzetno dobri. No, svjesni smo da, i na planu regulative, i u saniranju naslijeđenih problema i kada je riječ o kapitalnoj promjene radne svijesti, imamo još mnogo toga da uradimo.

Izazovi koji slijede zahtjevaju punu posvećenost, s toga će Vlada Crne Gore nastaviti da kreira povoljan ekonomski i politički ambijent, kao i da intenzivno radi na ukidanju svih vrsta biznis barijera sa ciljem razvoja domaće privrede i privlačenja investicija.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?