Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Уводно излагање помоћника министра економије Горана Шћепановића на ФРЕИ 2009 - ФЕСТИВАЛ ОФ РЕАЛ ЕСТАТЕ ИНВЕСТМЕНТ

Објављено: 11.11.2009. 21:13 Аутор: Насловна страна
ФРЕИ/ФЕСТИВАЛ ОФ ТХЕ РЕАЛ ЕСТАТЕ ИНВЕСТМЕНТ
11. НОВЕМБАР, 2009.

Горан Шћепановић, помоћник министра економије

Висока заинтересованост страних и домаћих инвеститора за улагања у Црну Гору и достигнути ниво инвестиција у претходних неколико година доказују да је пословни амбијент у Црној Гори повољан и да је Црна Гора препозната као атрактивна инвестициона дестинација. Црна Гора није остала поштеђена од проблема финансијске и економске кризе. Проблеми у финансијском систему узроковали су негативне посљедице у реалном сектору што је довело до значајног слабљења економске активности у нашој држави. С друге стране, имамо и позитивну ситуацију у сектору услуга, прије свега у туризму, и висок ниво страних директних инвестиција, па се то повољно одразава на укупна дешавања.

Актуелна економска криза не смије учинити да занемаримо важност коју инвестиције у некретнине, дугорочно посматрано, имају за перспективу земаља у транзицији. Штавише, криза наглашава потребу да се још квалитетније припремимо за привлачење страних инвестиција и своју понуду учинимо максимално квалитетном и атрактивном.

Наши су напори усмјерени да достигнути, високи, степен интересовања за инвестирање у Црну Гору задржимо. Висок ниво инвестиционе атрактивности важан нам је не само због привлачења капитала, већ и због чињенице да значајни страни инвеститори убрзавају интеграцију црногорског у међународни економски простор. С друге стране, домаће компаније јачају и постају спремније за излазак на инострано тржиште.

Када је ријеч о привлачењу инвестиција, посебно оних које су везане за сектор некретнина, Црна Гора сматра да земље региона могу много урадити у узајамној комуникацији, да би глобална атрактивност региона за инострана улагања била већа, од чега свака појединачна држава може имати само користи. Дакле, у том контексту, не сматрамо да уско тумачена узајамна конкурентност треба да омете насу билатералну и мултилатералну комуникацију. Чак и да не претендујемо на ефекте стицања нових знања и размјене искустава најмање, свака од наших земаља ће бити стимулисана за јачање сопствене компетитивности.

Тржишна утакмица међу државама региона мозе нам само свима користити. Узајамна повезаност наших привреда, саобраћајна међузависност, заједницки проблеми са којима се суоцавамо, налаже природну потребу да, на свим пољима, јачамо комуникацију и тражимо синергијске ефекте за кооперативност.

Црна Гора сматра да пуна отвореност тржишта, комуникациона кооперативност и активно ангажовање у тражењу нових модела заједништва на овим и ширим просторима може подржати и убрзати њену евро-атланску перспективу и претензије на интеграцију у медјународни економски простор.

У том контексту треба разумјети и идеју организовања Фестивала некретнина и инвестиција.

Оцекујемо да ФРЕИ, прије свега, допринесе будуцем разоју трзиста некретнина у региону, да постане један употребљив модел узајамне комуникације земаља, али и комуникације са пословним субјектима који су неспорно релевантни у овој области. Вјерујемо да це присутни репрезенти држава Југоистцне Европе, инвеститори и комерцијалне компаније из ове области, представници медјународних институција и стручна јавност препознати циљ Фестивала - да обезбиједи организовану размјену информација и искустава и створи основе за бољу институционалну комуникацију субјеката заинтересованих за сектор некретнина и искористити ову прилику.

За нас је ово јединствена могућност да се на нашем простору презентира добра медјународна пракса пракса а у исто вријеме презентирају будуци планови и промовисе концепт одрзивог пута развоја Црне Горе.

Резултати који смо до сада остварили на плану убрзања економског раста, реструктуирања привреде, власничке трансормације и реформи пословног окружења.. су изузетно добри. Но, свјесни смо да, и на плану регулативе, и у санирању наслијеђених проблема и када је ријеч о капиталној промјене радне свијести, имамо још много тога да урадимо.

Изазови који слиједе захтјевају пуну посвећеност, с тога ће Влада Црне Горе наставити да креира повољан економски и политички амбијент, као и да интензивно ради на укидању свих врста бизнис баријера са циљем развоја домаће привреде и привлачења инвестиција.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?