Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Projekat "Energetska efikasnost u Crnoj Gori"

Objavljeno: 16.11.2009. 19:32 Autor: Naslovna strana
Škole, bolnice i studentski domovi prve su ustanove u kojima će se poboljšati energetska efikasnost, zahvaljujući zajmu koji je Vlada Crne Gore dobila od Svjetske banke u iznosu od 6.5 miliona EURa. Tim projektom predviđeno je da se poboljša efikasnost energije u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama, kao i povećanje obaviještenosti javnosti o mjerama energetske efikasnosti. Odabrano je 20 ustanova od kojih je 12 škola, 2 studentska doma i 6 bolnica. Implementacija projekta trajaće tri godine.

Za projekte energetske efikasnosti u obrazovnim objektima zaduženo je Ministarstvo prosvjete i nauke, u zdravstvenim objektima Ministarstvo zdravlja, dok je Jedinica za energetsku efikasnost Ministarstva ekonomije odgovorna za realizaciju cjelokupnog projekta i obezbjeđivanje podrške Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu prosvete i nauke.

Tokom 2009. godine Jedinica za energetsku efikasnost sprovela je program obuke za vršenje energetskih pregleda. Program je realizovan uz podršku GTZ-ta i Norveške Vlade. Auditori za energetske preglede napravili su 5 detaljnih energetskih pregleda koji su prihvaćeni od strane Svjetske banke.

Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo prosvjete i nauke finansirali su i organizovali izradu tehničkih dizajna za pet objekata (tri škole i dvije bolnice), a urađeni dizajni predstavljali su osnovu za raspisivanje tendera za navedene objekte.

Poziv za dostavljanje ponuda za izvođenje radova na rekonstrukciji Osnovne škole "Boško Buha" raspisan je i otvoren do 17. novembra tekuće godine, dok je poziv za dostavljanje ponuda za izvođenje radova na rekonstrukciji Osnovne škole "Olga Golović" raspisan i otvoren do 26. novembra.

Jedinica za energetsku efikasnost objavila je i oglase za dostavu pisama namjere, kojima poziva konsultantske firme da izraze svoju zainteresovanost za pružanje usluge nadzora nad izvođenjem radova na objektima osnovnih škola "Boško Buha" i "Olga Golović". Pisma namjere treba dostaviti najkasnije do 16. novembra 2009. Takođe, u toku je i Oglas za socijalni monitoring i evaluaciju, a zainteresovane kompanije mogu da dostave pismo namjere najkasnije do 18. novembra 2009.

U planu je i objavljivanje poziva za dostavljanje ponuda za izvođenje radova na rekonstrukciji Opšte bolnice u Beranama, Opšte bolnice i Doma zdravlja u Pljevljima i Srednje elektro-ekonomske školi u Bijelom Polju, kao i objavljivanje oglasa za dostavu pisma namjere za pružanje usluge nadzora nad izvođenjem radova na gore navedenim objektima.
Akcionim planom projekta planirano je da u 2010. godini raspišemo Oglas za dostavu pisma namjere za pružanje usluga izrade tehničke dokumentacije za osam objekata (pet škola i tri bolnice). Raspisaćemo osam poziva za dostavljanje ponuda za izvođenje radova i objavićemo oglase za dostavu pisma namjere za usluge nadzora nad izvođenjem radova navode u Jedinici za energetsku efikasnost Ministarstva ekonomije.

Rad na objektu počinje izradom detaljnog energetskog pregleda, koji treba da ukaže na potencijalne mogućnosti uštede energije. Na osnovu dobijenih rezultata vrši se izrada tehničkog dizajna, koji je osnova za izradu tenderskog dokumenta za nabavku roba i izvođenje radova. Tenderski dokumenat se objavljuje i, shodno procedurama Svjetske banke, vrši odabir najpovoljnijeg izvođača. Izvođač će nabaviti traženi materijal i opremu i izvešće radove na objektu. Prije i poslije završetka radova sprovodi se tehnički i socijalni monitoring i evaluacija. Mora se prikazati potrošnja energije i nivo komfora prije i poslije investicije, kako bi se opravdala uložena sredstva, kao i da se podaci istraživanja iskoriste za promociju i edukaciju javnosti o mjerama energetske efikasnosti. Projektom je takođe planirano snimanje dokumentarca o energetskoj efikasnosti.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?