Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Пројекат "Енергетска ефикасност у Црној Гори"

Објављено: 16.11.2009. 19:32 Аутор: Насловна страна
Школе, болнице и студентски домови прве су установе у којима ће се побољшати енергетска ефикасност, захваљујући зајму који је Влада Црне Горе добила од Свјетске банке у износу од 6.5 милиона ЕУРа. Тим пројектом предвиђено је да се побољша ефикасност енергије у образовним и здравственим установама, као и повећање обавијештености јавности о мјерама енергетске ефикасности. Одабрано је 20 установа од којих је 12 школа, 2 студентска дома и 6 болница. Имплементација пројекта трајаће три године.

За пројекте енергетске ефикасности у образовним објектима задужено је Министарство просвјете и науке, у здравственим објектима Министарство здравља, док је Јединица за енергетску ефикасност Министарства економије одговорна за реализацију цјелокупног пројекта и обезбјеђивање подршке Министарству здравља и Министарству просвете и науке.

Током 2009. године Јединица за енергетску ефикасност спровела је програм обуке за вршење енергетских прегледа. Програм је реализован уз подршку ГТЗ-та и Норвешке Владе. Аудитори за енергетске прегледе направили су 5 детаљних енергетских прегледа који су прихваћени од стране Свјетске банке.

Министарство здравља и Министарство просвјете и науке финансирали су и организовали израду техничких дизајна за пет објеката (три школе и двије болнице), а урађени дизајни представљали су основу за расписивање тендера за наведене објекте.

Позив за достављање понуда за извођење радова на реконструкцији Основне школе "Бошко Буха" расписан је и отворен до 17. новембра текуће године, док је позив за достављање понуда за извођење радова на реконструкцији Основне школе "Олга Головић" расписан и отворен до 26. новембра.

Јединица за енергетску ефикасност објавила је и огласе за доставу писама намјере, којима позива консултантске фирме да изразе своју заинтересованост за пружање услуге надзора над извођењем радова на објектима основних школа "Бошко Буха" и "Олга Головић". Писма намјере треба доставити најкасније до 16. новембра 2009. Такође, у току је и Оглас за социјални мониторинг и евалуацију, а заинтересоване компаније могу да доставе писмо намјере најкасније до 18. новембра 2009.

У плану је и објављивање позива за достављање понуда за извођење радова на реконструкцији Опште болнице у Беранама, Опште болнице и Дома здравља у Пљевљима и Средње електро-економске школи у Бијелом Пољу, као и објављивање огласа за доставу писма намјере за пружање услуге надзора над извођењем радова на горе наведеним објектима.
Акционим планом пројекта планирано је да у 2010. години распишемо Оглас за доставу писма намјере за пружање услуга израде техничке документације за осам објеката (пет школа и три болнице). Расписаћемо осам позива за достављање понуда за извођење радова и објавићемо огласе за доставу писма намјере за услуге надзора над извођењем радова наводе у Јединици за енергетску ефикасност Министарства економије.

Рад на објекту почиње израдом детаљног енергетског прегледа, који треба да укаже на потенцијалне могућности уштеде енергије. На основу добијених резултата врши се израда техничког дизајна, који је основа за израду тендерског документа за набавку роба и извођење радова. Тендерски докуменат се објављује и, сходно процедурама Свјетске банке, врши одабир најповољнијег извођача. Извођач ће набавити тражени материјал и опрему и извешће радове на објекту. Прије и послије завршетка радова спроводи се технички и социјални мониторинг и евалуација. Мора се приказати потрошња енергије и ниво комфора прије и послије инвестиције, како би се оправдала уложена средства, као и да се подаци истраживања искористе за промоцију и едукацију јавности о мјерама енергетске ефикасности. Пројектом је такође планирано снимање документарца о енергетској ефикасности.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?