Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predstavnici Vlade Crne Gore i Vlade Republike Turske parafirali Sporazum o prevozu putnika i tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju

Objavljeno: 09.07.2009. 18:44 Autor: Naslovna strana
Predstavnici Vlade Crne Gore i Vlade Republike Turske parafirali su u Podgorici Sporazum o prevozu putnika i tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju i Protokol sa sastanka delegacija dvije zemlje o međunarodnom drumskom saobraćaju.

Dvodnevni sastanak Mješovite komisije u oblasti međunarodnog drumskog prevoza putnika i tereta organizovali su Ministarstvo saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Crne Gore i Ministarstvo transporta Republike Turske. Crnogorsku delegaciju predvodila je pomoćnik ministra za drumski, vazdušni saobraćaj i puteve Mirel Radić-Ljubisavljević, a tursku zamjenik direktora Direkcije za drumski transport pri Ministarstvu transporta te zemlje M. Nesip Kemaloglu.

Sporazum predstavlja izraz suvereniteta obje države u oblasti drumskog saobraćaja i promoviše najnovije trendove iz oblasti transportne politike. Sporazumom je predviđeno oslobađanje od dozvola za prevoz tereta u tranzitu, kao i oslobađanje od naplate naknada za korišćenje puteva, čime bi se smanjili troškovi prevoza i administrativne barijere u međunarodnom prevozu.

Crnogorska delegacija je upoznala tursku stranu da je ratifikovala Ugovor o međunarodnom povremenom prevozu putnika običnim i putničkim autobusima (INTERBUS Ugovor) i da je on u Crnoj Gori na snazi od 1. januara 2009. godine, čime su se stvorili uslovi da se pojedine vrste povremenog prevoza u potpunosti liberalizuju, što predstavlja preduslov za povećanje turističkog prevoza putnika između dvije države.

Po pitanju prevoza tererta crnogorska strane je predložila da oslobađanje od tranzitnih dozvola bude početni korak ka liberalizaciji u prevozu tereta, budući da u cilju zaštite domaćih prevoznika koji još uvijek nijesu konkurentni na međunarodnom tržištu prevoza, nije u mogućnosti u potpunosti liberalizovati bilateralni prevoz tereta. Međutim, parafiranim bilatelarnim Sporazumom, čije se potpisivanje očekuje se u najskorije vrijeme na nivou dviju Vlada, predviđena je mogućnost da, kada se za to stvore uslovi, Mješovita komisija može i bilateralni prevoz tereta osloboditi dozvola.

Konstatovano je da postoji prostor i potencijal za unaprjeđenje međusobne saradnje i poboljšanje trgovinske razmjene, čiji je preduslov savremeno organizovan međunarodni prevoz u skladu sa transportnom politikom EU.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?