Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Ministar pravde Miraš Radović razgovarao sa šefom Delegacije Evropske komisije u Crnoj Gori Leopoldom Maurerom

Objavljeno: 09.10.2008. 01:19 Autor: Naslovna strana
Ministar pravde Crne Gore Miraš Radović, razgovarao je danas sa šefom Delegacije Evropske komisije u Crnoj Gori Leopoldom Maurerom.

Ministar Radović je upoznao gospodina Maurera sa dosadašnjim rezultatima u reformi crnogorskog pravosuđa, izražavajući zadovoljstvo jačanjem njegove nezavisnosti i samostalnosti, što se prije svega ogleda u stvaranju normativnog okvira za rad Sudskog i Tužilačkog savjeta, brzom uspostavljanju Sudskog savjeta, poštovanju zakonskih kriterijuma pri izboru i utvrđivanju odgovornosti sudija od strane Sudskog savjeta, kao i zavidnom napretku u poboljšanju materijalnog statusa nosilaca pravosudnih funkcija.

Ministar se osvrnuo i na donošenje novog Zakonika o krivičnom postupku, navodeći kao najznačajnije novine: tužilački koncept istrage o kojem je postignut opšti konsenzus, zatim sporazum o priznanju krivice, prošireni krug krivičnih djela za koja se mogu primijeniti specijalne istražne tehnike, proširivanje kruga alternativnih mjera pritvoru, kao i proceduralna pitanja za implementaciju instituta konfiskacije. U tom kontekstu, ministar je najavio usvajanje sveobuhvatnog plana za sprovođenje ZKP-a, kao i formiranje tima koji će tokom godinu dana, od dana stupanja na snagu Zakonika, prepoznavati i otklanjati probleme koji će pratiti proces njegove implementacije. Takođe je istaknuto da, paralelno sa donošenjem novog ZKP-a, teče program obuke tužilaca i pripreme za preuzimanje istrage od sudova, jačanje kadra, kao i obezbjeđivanje prostora za rad državno-tužilačke organizacije u novom krivično-procesnom konceptu.

Kad je riječ o prostornim uslovima za rad pravosudnih organa, ministar Radović je istakao da prostor trenutno predstavlja limitirajući faktor u njihovom radu, ali da je Vlada Crne Gore preduzela konkretne korake za rješavanje tog problema, kroz saradnju sa lokalnim vlastima, posebno u Podgorici i Bijelom Polju. On je istakao da će izgradnja Palate pravde biti od koristi ne samo pravosudnim organima koji će dobiti nove prostorije, već i organima državne uprave, koji će useliti u prostore koje je koristilo pravosuđe.

Ministar Radović je informisao šefa Delegacije Evropske komisije i o radu Komisije za implementaciju Akcionog plana za sprovođenje Strategije reforme pravosuđa 2007-2012, navodeći da je to radno tijelo krajem jula podnijelo Vladi Crne Gore Prvi polugodišnji izvještaj o realizaciji mjera iz Akcionog plana za period decembar 2007-jul 2008. godine, koji je pokazao da su Strategija i Akcioni plan, kao strateška dokumenta, dobro kanalisali reformu crnogorskog pravosuđa i da je do sada postignut visok stepen u sprovođenju strateških mjera.

Ministar je upoznao gospodina Maurera sa napretkom koji je Ministarstvo pravde ostvarilo na polju međunarodnih aktivnosti, počev od međunarodne pravne pomoći koja se odvija po međunarodnim konvencijama i međudržavnim ugovorima, do protokola i memoranduma o saradnji, potpisanih sa ministarstvima država regiona. Ministar je najavio brze bilateralne pregovore sa Ministarstvom pravde Republike Srbije o zaključenju tri međudržavna ugovora: o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima i o izručenju. Takođe je podsjetio na više ratifikovanih evropskih konvencija koje tretiraju pitanja borbe protiv teških oblika kriminala.

U toku razgovora bilo je riječi i o potrebi jačanja kapaciteta Ministarstva pravde i o spremnosti da se više pažnje posveti implementaciji Pravosudnog informacionog sistema PRIS.

Šef Delegacije Evropske komisije je zahvalio ministru Radoviću na iscrpnoj prezentaciji ostvarenih rezultata, uz uvjerenje da će reforma crnogorskog pravosuđa i ubuduće teći planiranom dinamikom. On je izrazio uvjerenje da će Evropska komisija kroz nove projekte i druge vidove saradnje podrži taj proces.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?