56. sjednica Vlade Crne Gore - 26.01.2022.

Objavljeno: 26.01.2022. 18:46 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Ovaj članak sadrži listu dokumenata

Vlada Crne Gore je, na 56. sjednici održanoj 26. januara 2022. godine kojom je predsjedavao premijer prof. dr Zdravko Krivokapić, donijela Srednjoročni program rada Vlade 2022-2024. i Program rada za 2022. godinu. Srednjoročni program je dokument kojim se definišu prioriteti i ciljevi Vlade na koje će biti usmjerena pažnja i resursi u period 2022-2024. On predstavlja okvir za planiranje sektorskih politika, godišnjih programa rada Vlade, ali i srednjoročnih i godišnjih programa rada ministarstava. U SPRV se daju mjerljivi pokazatelji na osnovu kojih se mjeri uspješnost u dostizanju ciljeva i omogućava praćenje rezultata i učinaka u svakom trenutku. Indikatori koji se nalaze u SPRV objašnjavaju ključne promjene u pojedinim sektorima. U samom dokumentu su navedene samo najznačajnije aktivnosti koje će se realizovati samo u 2022. godini. Sve aktivnosti koje će se realizovati u 2023. i 2024. godini će biti detaljno utvrđene u godnišnjim planovima rada Vlade i godišnjim planovima rada ministarstava.

Godišnji program rada Vlade (PRV), suštinski predstavlja godišnji akcioni plan za sprovođenje SPRV-a. SPRV i PRV čine jedinstveni planski dokument koji mora biti usklađen. PRV sadrži konkretnije aktivnosti koje treba da budu odobrene na nivou Vlade da bi se obezbijedilo ostvarivanje postavljenih ciljeva SPRV-a. Godišnjim programom rada Vlade definišu se strategije, programi i druga dokumenta i akta koja Vlada treba da donese/usvoji radi realizacije ciljeva postavljenih u SPRV. Pored toga, Godišnji program rada sadrži i pregled normativnih aktivnosti Vlade - zakona i podzakonskih akata koje Vlada treba da utvrdi, odnosno donese u toku godine i koji mora biti usklađen sa obavezama koje proizilaze iz strateških dokumenata i procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Srednjoročni plan rada koncipiran je oko šest ključnih oblasti datih u Ekspozeu predsjednika Vlade prilikom izbora u decembru 2020. godine. Ključne oblasti na koje se odnosi SPRV, a koje su detaljnije razrađene kroz strateške ciljeve, su:

1) Vladavina prava i jednake šanse

2) Zdrave finansije i ekonomski razvoj

3) Zdravlje i zdrava životna sredina

4) Obrazovanje i društvo zasnovano na znanju

5) Digitalna transformacija

6) Crna Gora – buduća članica Evropske unije.

Donijet je Program ekonomskih reformi za Crnu Goru za period 2022-2024. godina. Dokument predstavlja osnovu za dijalog zemlje sa državama članicama i institucijama EU o pitanjima makroekonomskih, fiskalnih i strukturnih reformi. Program ekonomskih reformi (PER) je ključni dokument ekonomske politike zemlje. S jedne strane, dokument predstavlja instrument za planiranje ekonomske politike zemlje i upravljanje reformama, koje imaju za cilj održavanje makroekonomske stabilnosti, jačanje međunarodne konkurentnosti i poboljšanje uslova za inkluzivni rast. S druge strane, PER je osnovni element pristupa „fundamentalno kao prvo“ u okviru pregovora Crne Gore o pristupanju EU, posebno u oblasti ispunjavanja Kopenhaških ekonomskih kriterijuma. Program se sastoji iz tri ključna poglavlja: makroekonomski okvir, fiskalni okvir i poglavlje o strukturnim reformama.

Vlada je usvojila Informaciju o kreditnom zaduženju privrednog društva D.O.O. „Monte put“ Podgorica kod Investiciono - razvojnog fonda A.D. Podgorica, u visini od 7.000.000,00 eura u cilju obezbjeđenja sredstava za finansiranje nabavke opreme i mehanizacije neophodne za održavanje autoputa Bar – Boljare, dionica Smokovac – Mateševo. Ovo zaduženje je predviđeno Finansijskim planom privrednog društva D.O.O. „Monte put“ Podgorica za 2022. godinu, na koji je Vlada dala saglasnost Zaključkom broj: 04-117/2 od 19. januara 2022. godine.

Usvojena je Informacija o pripremi Javnog oglasa za dostavljanje ponuda za dodjelu Ugovora o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju nemetalične mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena lokaliteta „Platac“, opština Kotor sa Izvještajem vršenja detaljnih geoloških istraživanja i eksploatacije zbog zaštićenog područja „Platamuni. U tom kontekstu, Vlada se upoznala sa Izvještajem o mogućim uticajima eksploatacije na park prirode „Platamuni’’ koji je, na osnovu zaključka Vlade od 13. januara 2022. godine, pripremila Agencija za zaštitu životne sredine. Agencija se izjasnila da ne postoji mogućnost uticaja eksploatacije tog ležišta na površinske i podzemne vode parka prirode „Plantamuni“ jer se radi o odvojenoj mikrolokaciji, hidrološki nerazvijenoj sa suprotnim nagibom dreniranja površinskih voda u odnosu na položaj Plantamuna. Konstatovano je da se granice ležišta, navedene u Koncesionom aktu, poklapaju sa granicama postojećeg ležišta i da su u skladu sa planskom dokumentacijom. S obzirom na zakonsku obavezu da se postupak dodjele Ugovora o koncesiji sprovede pod jednakim, transparentnim i nediskriminatornim uslovima, konstatovano je da niko ne može biti stavljen u privilegovan položaj, jer se na tender mogu prijaviti svi zainteresovani subjekti koji dostave ponudu u skladu sa tenderskom dokumentacijom. Pored toga, važeći zakonski propisi koji su usklađeni sa standardima EU, kao i odredbe Ugovora u potpunosti garantuju da zaštićeno područje „Plantamuni“ ne može biti ugroženo. Imajući sve to u vidu, Vlada je usvojila Koncesioni akt i zadužila Ministarstvo kapitalnih investicija da sprovede neophodne aktivnosti za objavljivanje Javnog oglasa i da imenuje tendersku komisiju koja će sprovesti postupak javnog nadmetanja.

Vlada je donijela Odluku o donošenju Detaljnog urbanističkog plana „Drač - putnički terminal“ u Glavnom gradu Podgorica. Cilj izrade Plana je stvaranje preduslova za poboljšanje stanja u prostoru, kako javne namjene tako i ostalih, uspostavljanje kvalitetnog rješenja za mirujući saobraćaj, a naročito valorizaciju značajnih površina u svojini Glavnog grada u zahvatu, kao i tamnice „Jusovača“. DUP-om je planirano uvažavanje specifičnosti područja zahvata i kontaktnih planskih cjelina koje će predstavljati uvodne smjernice za stvaranje odgovarajuće koncepcije planskog rješenja u cilju očuvanja identiteta naselja, obezbjeđenja društvenog standarda i komunalne infrastrukture. S obzirom da su se vlasnička struktura i stepen izgrađenosti na predmetnom prostoru proteklih godina značajno promijenili, javila se potreba za izradom plana, a u cilju stvaranja preduslova za ostvarivanje novih kapaciteta, legalizaciju postojećih i valorizaciju značajnijih lokaliteta. Pored ostalog, predviđeno je uređenje trga Golootočkih žrtava i izmještanje postojećeg parkiranja u višespratnu javnu garažu uz željezničku prugu.

Usvojena je Informacija o sprovođenju Programa subvencioniranja računa za električnu energiju i time je nastavljeno sa subvencioniranjem računa za električnu energiju u skladu sa Uputstvom o postupku i načinu sprovođenja Programa subvencioniranja računa za električnu energiju, koji će se primjenjivati od 01.01.2022.godine do 31.12.2022. godine.

Vlada je usvojila Informaciju o primjeni ESA 2010 metodologije u statistici državnih finansija Crne Gore. Evropski sistem računa 2010 (ESA 2010) je evropska verzija svjetskog metodološkog okvira Sistema nacionalnih računa (SNA 2008), a definiše koncepte i računovodstvena pravila koja se primjenjuju za obračun podataka nacionalnih računa u cilju postizanja međunarodne uporedivosti. Privremeno zatvaranje poglavlja 18 – Statistika zahtijeva, između ostalog, da Crna Gora dostavi ključne podatke o nivoima javnog duga i deficitima, obračunatih u skladu sa ESA 2010 metodologijom. Shodno aktuelnim zakonskim rješenjima i Trilateralnim sporazumom o saradnji između Uprave za statistiku, Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Centralne banke Crne Gore, aktivnosti na uvođenju ove metodologije su u nadležnosti Ministarstva finansija i socijalnog staranja. Međutim, danom ulaska Crne Gore u EU, ove obaveze moraju preći u nadležnost Uprave za statistiku. Tim povodom, Vlada je, pored ostalog, zadužila Ministarstvo da, u saradnji sa Upravom za statistiku i Centralnom bankom Crne Gore, pripremi Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike Crne Gore, u cilju stvaranja uslova za punu implementaciju ESA 2010 metodologije u statistici državnih finansija, u skladu sa najboljom evropskom praksom.

Usvojena je Informacija o rezultatima predsjedavanja Crne Gore Centralnoevropskoj inicijativi u periodu 1. januar - 31. decembar 2021. godine. U Informaciji se navodi da je Crna Gora ostvarila uspješne rezultate tokom druge godine predsjedavanja CEI. Posebno značajne aktivnosti ostvarene su na planu jačanja saradnje CEI sa UN i EU, putem organizacije zajedničkih aktivnosti i postizanja veće vidljivosti parlamentarnog, ekonomskog i lokalnog aspekta rada. Regionalna saradnja promovisana je u oblastima zaštite životne sredine, međunarodne naučne saradnje i povezivanja. Završni i najznačajniji događaj predsjedavanja, Samit predsjednika vlada bio je prilika da lideri regiona potvrde spremnost da sarađuju u duhu solidarnosti i dobrosusjedstva u cilju pružanja efikasnih odgovora na zdravstvene i ekonomskosocijalne izazove pandemije.

Vlada je usvojila Izvještaj o realizaciji Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2021-2023, za 2021. godinu. Izvještaj ukazuje na ključne rezultate ostvarene tokom 2021. u okviru 33 poglavlja pravne tekovine EU, sagledane kroz dva aspekta: donošenje strateških dokumenata koji utiču na realizaciju obaveza iz pregovora s EU (strategije, programi i akcioni planovi), i donošenje pravnih akata kojima se pravna tekovina EU prenosi u domaće zakonodavstvo (zakoni i podzakonski akti). U 2021. godini, od ukupno 284 obaveze realizovano je 159, odnosno, 56%. Od 76 planiranih strategijskih dokumenata realizovano je 45, odnosno 59%. Takođe, od 208 zakona i podzakonskih akata realizovana su 114, odnosno 55%. Od tog broja, planirano je 76 zakona (realizovano 30, odnosno 39%) i 132 podzakonska akta (realizovano 84, odnosno 64%). Dodatna vrijednost ovog Izvještaja je što predstavlja važnu polaznu osnovu za sagledavanje preostalih obaveza u pregovaračkom procesu, kako bi se što kvalitetnije pristupilo njihovoj realizaciji.

Donijet je Program pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2022-2023. Program je krovni strategijski dokument procesa evropske integracije Crne Gore koji definiše obim i dinamiku reformi koje su potrebne za usklađivanje sa pravnom tekovinom Evropske unije. Istovremeno, on je instrument monitoringa reformi, kojim Vlada prati stepen usklađenosti nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU, razvoj strateškog okvira EU kroz donošenje odgovarajućih strategija na nacionalnom nivou i vrši procijenu potrebe za jačanjem administrativnih kapaciteta organa državne uprave. Takođe, PPCG je značajan pomoćni instrument i za programiranje Instrumenta za pretpristupnu podršku - IPA III. Programom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2022-2023 planirano je ukupno 580 obaveza, od čega 103 obaveze u strateškom i 477 u dijelu zakonodavnog okvira, odnosno 348 obaveza u 2022. i 232 obaveze u 2023. godini.

Vlada je usvojila Informaciju o izgradnji I faze luke Virpazar sa pratećim objektima, koja se implementira u okviru INTERREG IPA projekta prekogranične saradnje Albanija, Crna Gora, Italija multimodalna transportna povezanost (ALMONIT MTC). Glavni cilj ovog projekta je poboljšanje povezanosti između zemalja regiona kroz razvoj multimodalnog saobraćaja i uspostavljanje unutrašnjih plovnih puteva i pomorskih linija. U sklopu Projekta, odobrena finansijska sredstva u iznosu od 2.440.000,00 eura su usmjerena na pripremu projektne dokumentacije i izgradnju I Faze luke Virpazar. Na osnovu izdatih Urbanističko-tehničkih uslova, Ministarstvo kapitalnih investicija je pristupilo izradi Idejnog rješenja Graničnog prelaza Virpazar, kao i Idejnog i Glavnog projekta prve faze Luke Virpazar. Na osnovu Glavnog projekta, Ministarstvo je raspisalo tender za izvođenje radova na izgradnji luke sa pratećim objektima, 29. novembra 2021. godine. Razmatranjem primjedbi na Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu došlo se do zaključka da određene stavke, konkretno one koje se odnose na zonu zaštite lokacije koja je predviđena za izgradnju luke Virpazar (u skladu sa DSL) i nulto stanje biodiverziteta, onemogućavaju realizaciju projekta u predviđenom roku. Imajući u vidu značaj projekta, Vlada je zadužila nadležne institucije da dostave izjašnjenje po spornim pitanjima i pronađu model za prevazilaženje svih zahtjeva koji osporavaju dalji tok implementacije projekta.

Usvojena je Informacija o statusu realizacije projekta „Implementacija centralizovanog obračuna zarada“. Projekat podrazumijeva jedinstveno softversko rješenje za obračun zarada svih zaposlenih u javnom sektoru, za razliku od dosadašnjeg modela po kojem Ministarstvo finansija i socijalno staranja vrši obračun za ograničen broj korisnika, dok samostalni obračun zarada vrše sektori sa najvećim brojem zaposlenih (Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije, Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore, Fond za zdravstveno osiguranje – uključujući javne zdravstvene ustanove, ustanove osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja i sl.). Nakon instalacije softverskog rješenja, sistem će centralizovati obračun zarada za sve potrošačke jedinice budžeta, što će omogućiti znatno veći stepen kontrole, smanjiti stepen mogućih grešaka i automatizovati brojne procese koji se trenutno obavljaju manuelno. Tim povodom zaduženo je više organa da sa Ministarsvom finanasija i socijalnog staranja koordiniraju proces prelaska obračuna zarada zaposlenih na jedinstven sistem obračuna zarada Ministarstva i imenuju kontakt osobe za implementaciju planiranih aktivnosti.

Vlada je donijela Odluku o izmjeni Odluke o preduzimanju privremenih mjera usljed pojave epidemije zarazne bolesti COVID-19 od većeg epidemiološkog značaja.

56. sjednica Vlade Crne Gore (26.01.2022.)

56. sjednica Vlade Crne Gore

I MATERIJALI KOJI SU VLADI DOSTAVLJENI RADI RASPRAVE
1.Izvještaj o realizaciji Programa rada Vlade Crne Gore za 2021. godinu Materijal Zaključci
2.Predlog srednjoročnog programa rada Vlade 2022-2024. i Programa rada za 2022. godinu Materijal Zaključci
3.Predlog programa ekonomskih reformi za Crnu Goru za period 2022-2024. godina Materijal Zaključci
4.Informacija o kreditnom zaduženju privrednog društva D.O.O. „Monte put“ Podgorica, u visini od 7.000.000,00 eura Materijal Zaključci
5.Informacija o pripremi javnog oglasa za dostavljanje ponuda za dodjelu Ugovora o koncesiji za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju nemetalične mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena ležišta „Platac“, Opština Kotor s Izvještajem Materijal Zaključci
6.Predlog odluke o donošenju Detaljnog urbanističkog plana „Drač - putnički terminal“ u Glavnom gradu Podgorica Materijal Zaključci
7.Informacija o sprovođenju programa subvencioniranja računa za električnu energiju i Uputstvo o postupku i načinu sprovođenja programa subvencioniranja računa za električnu energiju Materijal Zaključci
8.Informacija o primjeni ESA 2010 metodologije u statistici državnih finansija Crne Gore Materijal Zaključci
9.Informacija o rezultatima predsjedavanja Crne Gore Centralno - evropskoj inicijativi (CEI) u periodu 1. januar - 31. decembar 2021. godine Materijal Zaključci
10.Informacija o uništenju viška naoružanja i vojne opreme Materijal Zaključci
11.Informacija o prodaji viška naoružanja i vojne opreme Materijal Zaključci
12.Kadrovska pitanja Zaključci
12.1Predlog za razrješenje i imenovanje člana Skupštine "Kontrola letenja Srbije i Crne Gore" d.o.o. Materijal
12.2Predlog za razrješenje Žirija za dodjelu nagrade Petar Lubarda Materijal
12.3Predlog za imenovanje Žirija za dodjelu državne nagrade Petar Lubarda Materijal
12.4Predlog za opoziv izvanredne i opunomoćene ambasadorke Crne Gore u Republici Bugarskoj, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Sofiji Materijal
12.5Predlog za prestanak mandata pomoćnika direktora Uprave za željeznice Materijal
12.6Predlog za određivanje vršioca dužnosti pomoćnika direktora Uprave za željeznice Materijal
12.7Predlog za određivanje vršioca dužnosti direktora Uprave javnih radova Materijal
12.8Predlog za postavljenje generalne direktorice Direktorata za investicije, javne nabavke, finansije, računovodstvo i nadzor investicija i javnih nabavki u organima državne uprave u Ministarstu prosvjete, nauke, kulture i sporta Materijal
12.9Predlog za postavljenje generalne direktorice Direktorata za unutrašnju reviziju i nadzor organa državne uprave u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Materijal
12.10Predlog za postavljenje generalnog direktora Direktorata za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova i međunarodnu saradnju u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Materijal
12.11Predlog za razrješenje direktora Zavoda za školstvo Materijal
12.12Predlog za određivanje vršiteljke dužnosti direktorice Zavoda za školstvo Materijal
12.13Predlog za razrješenje i imenovanje Upravnog odbora JU Dom starih "Nikšić" Materijal
12.14Predlog za razrješenje člana Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou Materijal
12.15Predlog za određivanje vršiteljke dužnosti pomoćnice generalnog sekretara Vlade Crne Gore Materijal
12.16Predlog za razrješenje državnog sekretara u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Materijal
12.17Predlog za utvrđivanje prestanka vršenja dužnosti dosadašnjem v.d. generalnog direktora Direktorata za blockchain i kriptovalute u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Materijal
12.18Predlog za razrješenje državnog sekretara u Ministarstvu pravde ljudskih i manjinskih prava Materijal
12.19Predlog za razrješenje državnog sekretara u Ministarstvu pravde ljudskih i manjinskih prava Materijal
12.20Predlog za imenovanje državnog sekretara u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Materijal
12.21Predlog za imenovanje državnog sekretara u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Materijal
II MATERIJALI KOJI SE VLADI DOSTAVLJAJU S PREDLOGOM DA SE O NJIMA NE RASPRAVLJA
13.Predlog uredbe o dopuni Uredbe o prestanku primjene pojedinih podzakonskih akata Materijal Zaključci
14.Informacija o zaključivanju Ugovora o licenci u vezi sa proširenjem alata Front-office, CESTO i paketa web servisa za robe i usluge između Ministarstva ekonomskog razvoja i Zavoda za intelektualnu svojinu Evropske unije (EUIPO) sa Predlogom ugovora Materijal Zaključci
III MATERIJALI KOJI SE VLADI DOSTAVLJAJU RADI DAVANJA MIŠLJENJA ILI SAGLASNOSTI
15.Predlog mišljenja na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave (predlagači poslanici: Nikola Rakočević, Petar Ivanović, Dragica Sekulić, Damir Šehović, Raško Konjević i Marta Šćepanović) Materijal Zaključci
16.Predlog odluke o dopuni Odluke o utvrđivanju koeficijenata za zarade zaposlenih u JU Centar za dnevni boravak djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom u Prijestonici Materijal Zaključci
17.Predlog odluke o dopuni Odluke o utvrđivanju koeficijenata za zarade zaposlenih u DOO „Benergo” Berane Materijal Zaključci
18.Predlog za davanje saglasnosti Univerzitetu Crne Gore za prodaju nepokretnosti – zemljišta upisanog u list nepokretnosti broj 974 KO Podgorica I, radi kompletiranja urbanističke parcele br. 39 u zahvatu DUP-a „Univerzitetski centar – izmjene i dopune“ u Glavnom gradu Podgorici Materijal Zaključci
19.Pitanja i predlozi
19.1Izvještaj o realizaciji Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2021 - 2023, za 2021. godinu Materijal Zaključci
19.2Predlog programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2022 - 2023 Materijal Zaključci
19.3Predlog odluke o izmjeni Odluke o obrazovanju Savjeta za naučnoistraživačku djelatnost Materijal Zaključci
19.4Informacija o izgradnji I faze luke Virpazar sa pratećim objektima, koja se implementira u okviru INTERREG IPA projekta prekogranične saradnje Albanija, Crna Gora, Italija multimodalna transportna povezanost (ALMONIT MTC) Materijal Zaključci
19.5Informacija o statusu realizacije projekta "Implementacija centralizovanog obračuna zarada" Materijal Zaključci
19.6Izvještaj o radu Sekretarijata za zakonodavstvo u 2021. godini Materijal Zaključci
19.7Predlog odluke o izmjenama Odluke o preduzimanju privremenih mjera usljed pojave epidemije zarazne bolesti COVID-19 od većeg epidemiološkog značaja Materijal Zaključci
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?