Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predstavnici Ministarstva uredjenja prostora i zaštite životne sredine posjetili oštine Tivat i Herceg Novi povodom Medjunarodnog dana zaštite ozonskog omotača

Objavljeno: 16.09.2009. 22:19 Autor: Naslovna strana
U okviru kampanje Ova zemlja nam je dom- Crna Gora moj dio planete, povodom Međunaronog dana zaštite ozonskog omotača, ministar uređenja prostora i zaštite životne sredine Branimir Gvozdenović posjetio je danas opštine Tivat i Herceg Novi. Gvozdenović se sastao sa predsjednicima tih opština Miodragom Kankarašem i Dejanom Mandićem i obilježio taj dan sadnjom maslina, koje je Ministarstvu donirao Fond za zaštitu okoliša Republike Hrvatske. U sadnji je učestvovao i konzul Republike Hrvatske u Crnoj Gori Božo Vodopija.

Ministar Gvozdenović sa saradnicima sastao se sa predsjednicima opština Tivat i Herceg Novi, gdje je razgovarano o tekućim i planiranim projektima u oblasti zaštite životne sredine i uređenja prostora, nakon čega je obavljena I sadnja stabala maslina, i to na lokaciji Porto Montenegro u Tivtu odnosno zelenom pojasu uz magistralni put u Kamenarima, Herceg Novi.
Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine je povodom Dana zaštite ozonskog omotača pripremilo i slikovnice za djecu.

Obilježavanje Dana zaštite ozonskog omotača ima za cilj podizaje svijesti stanovništva o potrebi zaštite ozonskog omotača, koji je od vitalnog značaja za život na površini zemlje jer djeluje kao filter i štiti da štetni ultravioletni zraci (UV-B) stignu do zemlje.
Polazeći od značaja očuvanja ozonskog omotača Generalna skupština UN je na svom 49 plenarnom zasijedanju 1994 godine proglasila 16. septembar Međunarodnim danom zaštite ozonskog omotača. Na taj dan 1987. godine u Montrealu je usvojen protokol koji je omogućio da Bečka konvencija o zaštiti ozonskog omotača, usvojena dvije godine ranije, postane operativna. Bečka konvencija je fokusirana na pitanja naučnog istraživanja ozonskog omotača i međunarodne saradnje u toj oblasti, dok je Montrealski protokol skoncentrisan na pitanja kontrolnih mjera i smanjenje, odnosno isključivanje iz upotrebe supstanci koje oštećuju ozonski omotač.

Danas, zahvaljujući Montrealskom protokolu redukovano je preko 95% supstanci koje oštećuju ozonski omotač, čime se ozonski omotač štiti za sadašnje i buduće generacije.

Montrealski protokol, je instrument za preduzimanje mjera za smanjenje oštećenja ozonskog omotača, a takođe doprinosi i suzbijanju klimatskih promjena. Odredbe Protokola odnose se na 96 različitih hemikalija, za koje se zna da oštećuju ozonski omotač. Mnoge od ovih hemikalija prepoznate su kao hemikalije koje doprinose globalnom zagrijavanju, tako je postignuta redukcija supstanci koje oštećuju ozonski omotač dovela i do redukcije gasova koji dovode do globalnog zagrijavanja.

Na današnji dan Generalni sekretar Ujedinjenih nacija poziva vlade svih zemalja da sagledaju rezultate koji su postignuti i da djeluju u širokom frontu na sve izazove u zaštiti životnoj sredini. To podrazumijeva preduzimanje sveobuhvatnog istraživanja prirodne sinergije djelovanjem kroz implementaciju različitih multilateralnih ugovora u oblasti životne sredine.

Ministarstvo uredjenja prostora i zaštite životne sredine kao organ nadležan za implementaciju Montrealsokog protokola sprovodi niz aktivnosti vezanih za zaštitu ozonskom omotača: izrada i sprovođenje propisa, implementacija projekata koji omogućavaju privrednom sektoru da se prilagodi novim tehnologijam i supstancama koje ne oštećuju ozonski omotač, kampanje podizanja svijesti stanovništva o potrebi zaštite ozonskog omotača, itd.

U okviru Plana konačne eliminacije hloroflorougljovodonika (CFC-a) u Crnoj Gori, koji je Vlada Crne Gore usvojila u septebru 2007 godine, između ostalog obavljena je obuka servisera rashladnih i klima uređaja.

Obukom servisera, otpocelo se sa procedurom uvođenja održivog sistema obrazovanja za tehničare-servisere u srednjim stručnim školama, obuka tehničara-servisera za dobre poslovne običaje u servisiranju, upoznavanje sa mogućnostima korišćenja alternativnih rashladnih supstanci, kao i rukovanje sa rashladnim fluidima. U skladu sa zakonskom regulativom servisi koji se bave servisiranjem i održavanjem rashladnih uređaja biće u obavezi da posjeduju dozvolu ministrastva, kao i da obezbijede obuku svojim zaposlenim.

Uvođenje sertifikacije svakog servisera, sa obavezom vođenja evidencije o količini sakupljenih, recikliranih i odloženih freona će omogućiti rješavanje tog problema, odnosno serviserima koji ne posjeduju sertifikat o radu sa rashladnim i klimatizacionim uređajima neće biti dozvoljen rad.

Supstance koje oštećuju ozonski omotač i proizvodi koji ih sadrže, a služe za posebe namjene, mogu se uvoziti i izvoziti uz dozvolu Agencije za zaštitu životne sredine koje vodi registar o uvozu, izvozu i potrošnji supstanci koje oštećuju ozonski omotač, odnosno proizvoda.

Osim toga, Ministarstvo je pripremilo Predlog zakona o zaštiti vazduha, koji će biti usvojen do kraja mjeseca.

Do sada je oblast vazduha tretirana kroz Zakon o kvalitetu vazduha, koji je po svojoj strukturi okvirni zakon za ambijentalni vazduh, a njime su uređena pitanja graničnih vrijednosti kvaliteta vazduha, praćenja kvaliteta vazduha, mjera zaštite, ocjenjivanja i poboljšanja kvaliteta vazduha, kao i planiranja i upravljanja kvalitetom vazduha. Tokom 2008. godine rađeno je na pripremi nekoliko podzakonskih akata koji se odnose na kontrolu proizvoda, emisije iz stacionarnih izvora, emisije iz mobilnih izvora, standarde kvaliteta ambijentalnog vazduha i monitoring, izvještavanje i razmjenu informacija. Usvojena je Uredba o utvrđivanju vrsta zagađujućih materija, graničnih vrijednosti i drugih standarda kvaliteta vazduha kojom se utvrđuju vrste zagađujućih materija, granične vrijednosti i drugi standardi kvaliteta vazduha, granice ocjenjivanja, ciljne vrijednosti, kritični nivoi i potrebne mjere zaštite zdravlja ljudi, rokovi za postepeno dostizanje graničnih i ciljnih vrijednosti kvaliteta vazduha i dugoročnih ciljeva za ozon, kao i Uredba o supstancama koje oštećuju ozonski omotač kojom se precizira postupno smanjenje potrošnje supstance koje oštećuju ozonski omotač.

U Zakon o kvalitetu vazduha prenijete su i osnovne odredbe EU direktiva koje uređuju oblast klimatskih promjena i zaštitu ozonskog omotača.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?