Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održana 17. sjednica Nacionalnog savjeta za održivi razvoj

Objavljeno: 10.04.2010. 01:10 Autor: biro
Danas je održana 17. sjednica Nacionalnog savjeta za održivi razvoj, kojom je predsjedavao Milo Đukanović, predsjednik Savjeta i predsjednik Vlade Crne Gore. U prvom dijelu sjednice, radne grupe formirane za detaljnije razmatranje prioritetnih tema: Plana rada Savjeta za 2010. godinu – reviziju Akcionog plana Nacionalne strategije održivog razvoja, komunikaciju sa javnošću i prostor, predstavile su rezultate ostvarene u dosadašnjem radu.

Savjet je, na osnovu prezentovanih izlaganja, usvojio metodologiju rada za proces revizije Akcionog plana Nacionalne strategije održivog razvoja i osnovnih indikatora održivosti koji su sadržani u Strategiji, a koji predviđa otvoren proces saradnje i konsultacija društvenih struktura u procesu revizije. Predviđeno je da se Predlog revidiranog Akcionog plana, nakon razmatranja na Savjetu, uputi na usvajanje Vladi u četvrtom kvartalu o.g. Na predlog Radne grupe za komunikaciju sa javnošću, usvojene su Okvirne smjernice za odnose sa javnošću Nacionalnog savjeta za održivi razvoj Crne Gore sa orijentacionim Akcionim planom za 2010. godinu. Ovim dokumentom definisane su aktivnosti koje će Savjet u saradnji sa partnerima preduzeti tokom ove godine, a u susret usvajanju Nacionalne komunikacione strategije održivog razvoja Crne Gore u decembru o.g, kako bi se osigurala efikasna komunikacija sa javnošću i doprinijelo povećanju svijesti kako šire tako i ciljane javnosti o ovom pitanju.

Savjet je podržao zaključke Radne grupe za temu Prostor kao najveći izazov održivog razvoja Crne Gore da je za budući razvoj prostorne politike neophodno kao prioritetno uključiti pitanja pravca daljeg i boljeg pozicioniranja poljoprivrednog zemljišta i njegovog namjenskog i održivog korišćenja, eliminisanje problema koji su posledica prethodne devastacije prostora kao i čvrsto uvezivanje prostorne i poreske politike. Savjet je, takođe, podržao proces integrisanja Nacionalnog savjeta u Asocijaciju savjeta za održivi razvoj i životnu sredinu Evrope (EEAC), koja predstavlja najviši i najstručniji vid saradnje i razmjene znanja i iskustava između vladinih savjetodavnih tijela na nivou Evrope. Nacionalni savjet će u ovoj fazi dobiti status pridruženog člana i time završiti prvu fazu neophodnu za dobijanje statusa punopravnog članstva u Asocijaciji.

U drugom dijelu sjednice koja je bila otvorena za medije, kao dio procesa javnih rasprava, razmatrana je Strateška procjena uticaja na životnu sredinu za Detaljni prostorni plan za izgradnju hidroelektrana na Morači, kao projekat čija struktura, i pronalaženje odgovara na izazove koji nudi, odražava suštinu održivog razvoja Crne Gore odnosno potrebe pronalaženja i definisanja rješenja koja imaju izbalansirane ekonomske, socijalne i ekološke koristi za društvo u cijelini. Zaključeno je da će se pojedinačni stavovi članova Savjeta dostaviti Ministarstvu uređenja prostora i zaštite životne sredine kako bi se uključili u dokument.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?