Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана 17. сједница Националног савјета за одрживи развој

Објављено: 10.04.2010. 01:10 Аутор: биро
Данас је одржана 17. сједница Националног савјета за одрживи развој, којом је предсједавао Мило Ђукановић, предсједник Савјета и предсједник Владе Црне Горе. У првом дијелу сједнице, радне групе формиране за детаљније разматрање приоритетних тема: Плана рада Савјета за 2010. годину – ревизију Акционог плана Националне стратегије одрживог развоја, комуникацију са јавношћу и простор, представиле су резултате остварене у досадашњем раду.

Савјет је, на основу презентованих излагања, усвојио методологију рада за процес ревизије Акционог плана Националне стратегије одрживог развоја и основних индикатора одрживости који су садржани у Стратегији, а који предвиђа отворен процес сарадње и консултација друштвених структура у процесу ревизије. Предвиђено је да се Предлог ревидираног Акционог плана, након разматрања на Савјету, упути на усвајање Влади у четвртом кварталу о.г. На предлог Радне групе за комуникацију са јавношћу, усвојене су Оквирне смјернице за односе са јавношћу Националног савјета за одрживи развој Црне Горе са оријентационим Акционим планом за 2010. годину. Овим документом дефинисане су активности које ће Савјет у сарадњи са партнерима предузети током ове године, а у сусрет усвајању Националне комуникационе стратегије одрживог развоја Црне Горе у децембру о.г, како би се осигурала ефикасна комуникација са јавношћу и допринијело повећању свијести како шире тако и циљане јавности о овом питању.

Савјет је подржао закључке Радне групе за тему Простор као највећи изазов одрживог развоја Црне Горе да је за будући развој просторне политике неопходно као приоритетно укључити питања правца даљег и бољег позиционирања пољопривредног земљишта и његовог намјенског и одрживог коришћења, елиминисање проблема који су последица претходне девастације простора као и чврсто увезивање просторне и пореске политике. Савјет је, такође, подржао процес интегрисања Националног савјета у Асоцијацију савјета за одрживи развој и животну средину Европе (ЕЕАЦ), која представља највиши и најстручнији вид сарадње и размјене знања и искустава између владиних савјетодавних тијела на нивоу Европе. Национални савјет ће у овој фази добити статус придруженог члана и тиме завршити прву фазу неопходну за добијање статуса пуноправног чланства у Асоцијацији.

У другом дијелу сједнице која је била отворена за медије, као дио процеса јавних расправа, разматрана је Стратешка процјена утицаја на животну средину за Детаљни просторни план за изградњу хидроелектрана на Морачи, као пројекат чија структура, и проналажење одговара на изазове који нуди, одражава суштину одрживог развоја Црне Горе односно потребе проналажења и дефинисања рјешења која имају избалансиране економске, социјалне и еколошке користи за друштво у цијелини. Закључено је да ће се појединачни ставови чланова Савјета доставити Министарству уређења простора и заштите животне средине како би се укључили у документ.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?