Ambasador Austrije Karl Miler u zvaničnoj posjeti Ministarstvu prosvjete

Objavljeno: 10.05.2022. 12:36 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Ministar prosvjete Crne Gore, gospodin  Miomir Vojinović, danas je u prostorijama Ministarstva primio u prvu zvaničnu posjetu ambasadora Austrije Nj.E. Karla Milera. Sastanku su prisustvovali i sekretarka Ministarstva prosvjete, Jovana Ostojić i zamjenica austrijskog ambasadora, Ute Frisner.

Ministar Vojinović je uvaženim gostima poželio srdačnu dobrodošlicu saopštivši da se posebno raduje diplomatskim posjetama ovog tipa koje će doprinijeti nastavku i poboljšanju uspješne saradnje. 

zvanična posjeta

Ambasador Miler je naglasio značaj obrazovanja u Crnoj Gori, stavljajući poseban akcenat na nastavak  projekata koje je Republika Austrija započela u ovoj oblasti, kao i tendenciju iniciranja novih projekata. On je posebno istakao realizaciju tri pojekta, od kojih se prvi sprovodi u saradnji sa Unicefom u predškolskoj ustanovi i srednjoj školi u Nikšiću sa ciljem unapređenja uslova školovanja djece pripadnika manjinksih naroda, naročito RE populacije, ali i djece sa invaliditetom. Po riječima ambasadora, ovaj projekat podrazumijeva  i  olakšanje prevoza učenika do škola, kao i medijaciju, odnosno posredovanje između roditelja i djece u problematičnom periodu adolescencije. 

Ambasador je predstavio i drugi projekat koji se odnosi na poboljšanje kvaliteta zanatskih smjerova i pozvao ministra da bude učesnik na Regionalnoj konferenciji koja će na ovu temu biti održana 12. maja  u Budvi, a na kojoj će se posebno govoriti o dualnom obrazovanju, koje se veoma uspješno sprovodi u Austriji I Njemačkoj. Takođe, ovom prilikom ambasador je izrazio spremnost da pomogne Crnoj Gori na ovom obrazovnom  polju. Što se tiče trećeg projekta pod nazivom REFOKUS, ambasador Miler je obrazložio da se radi o unapređenju ekonomske saradnje između Crne Gore i Austrije i srdačno pozvao ministra na Konferenciju koja će se na temu  školske arhitekture i gradnje modernih školskih zdanja održati u junu. 

Ministar Vojinović je istakao značaj dugogodišnje saradnje Ministarstva sa resornim Ministarstvom prosvjete Austrije, koja datira od 2008. godine, te vrijednost pomenutih projekata  u iznosu od 600 000 eura, a poseban akcenat stavio na izuzetno dobru kooperaciju sa Univerzitetima u Austriji, posebno u Gracu i Klagenfurtu. On je izrazio uvjerenje da će ova saradnja, na obostrano zadovoljstvo biti nastavljena i produbljena, kao i spremnost da uvaži i podrži svaku sugestiju uvaženih predstavnika  Austrije.

„Konačni cilj Crne Gore je članstvo u Evropskoj uniji, a iskustvo  Austrije u tom pogledu nam je itekako potrebno, i uvjeren sam  da će uz njenu pomoć Crna Gora postati dio porodice savremenih evropskih država.U ime Vlade kojoj pripadam i Ministarstva prosvjete, mogu reći da će rezultati rada ove Vlade pokazati da smo na uspješnom putu”, zaključio je ministar Vojinović.  

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?