Bečić u posjeti MO: Jaka vojska pretpostavka jake Crne Gore

Objavljeno: 19.10.2021. 20:15 Autor: Ministarstvo odbrane

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić, boravio je danas u posjeti Ministarstvu odbrane, gdje se sastao sa ministarkom odbrane, prof. dr Oliverom Injac, načelnikom Generalštaba, brigadnim generalnom Milutinom Đurovićem, kao i sa dijelom članova Kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba.

Izrazivši zadovoljstvo zbog susreta i uputivši zahvalnost povodom dočeka koji je upriličen u čast posjete, ali i uputivši zahvalnost svim pripadnicima Vojske Crne Gore na svesrdnom angažmanu i zalaganju u brojnim sferama djelovanja, predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić je kazao da je ,,naša vojska zalaganjem i angažmanom pokazala kako se gradi i čuva ugled, dostojanstvo, čast i obraz Crne Gore”.

„Zahvalnost Ministarsvu odbrane i Vojsci na svemu što rade za dobrobit našeg društva, naše zemlje i našeg naroda, jer oni jesu prva linija odbrane i oni jesu naši značajni reprezenti u međunarodnim okvirima gdje, vrlo često, brane i čast i ugled i dostojanstvo, male, ali časne i ponosne Crne Gore. Zahvalnost na doprinosu na našem evropskom putu i jačanju evroatlanske integracije Crne Gore, na doprinosu u borbi protiv kovida 19, na velikom doprinosu u protekloj ljetnjoj požarnoj sezoni, kao i na učešću u brojnim mirovnim misijama, jer to jeste nešto što služi na ponos našoj zemlji i što pokazuje da smo zaista pouzdana i kredibilna NATO članica, koja se trudi da u skladu sa svojim kapacitetima, odgovori svim međunarodno preuzetim obavezama. Čestitke za sve te doprinose, čestitke za reformske procese, koji se sprovode iako postoje izazovi, iako postoje opstrukcije u ovoj složenoj društveno političkoj zbilji Crne Gore, vrlo često, i podmetanja i neutemeljeni napadi na rukovodstvo Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore“, kazao je predsjednik Bečić.

Predsjednik crnogorskog Parlamenta je istakao da Skupština snažno podržava i ohrabruje sve reformske procese koji znače istinski jako, nezavisno, institucionalno djelovanje nadležnog Ministarstva i Vojske, te poručio da će takve politike i postupanja u njemu uvijek imati saveznika.

On je naglasio da reformski procesi iziskuju timski rad, jedinstvo i zajedništvo i zaljučio da je to put koji vodi uspjehu i ostvarenju evropskih ciljeva. Predsjednik Bečić je poručio da ,,u duhu zajedništva, solidarnosti i odgovornosti treba nastaviti ono što je ključni zadatak, da učinite da ova institucija i naša Vojska bude istinski iznad bilo koje partije, bilo koje nacije, bilo koje vjere, da niko ne bude ni privilegovan, ni diskriminisan, jer tako jačamo ovu instituciju, koja samo takvom snagom i takvim kredibilitetom u potpunosti može odgovoriti svim zadacima i svim crnogorskim izazovima“.

Vlada Crne Gore - fotografija članka

Ako postoji institucija koja istinski mora da bude manifest svega onoga što je Crne Gora u malom, to je definitivno Vojska Crne Gore. Hvala vam što dajete doprinos da svaki građanin Crne Gore, zaista, konačno Vojsku istinski doživi profesionalnom i nepristrasnom. Ja ću kao što sam i obećao biti na raspolaganju, davaću doprinos procesima, i kao predsjednik Supštine i kao član Savjeta za odbranu i bezbjednost. Tu sam da se zajednički borimo i da afirmišemo sve one vrijednosti na kojima Crna Gora treba da počiva. Turbulentna društveno politička vremena budu i prođu, ali to ne treba da dotiče institucije kakve su Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore. Hajde da ih svakim danom jačamo, jer jaka Vojska Crne Gore i jako Ministarstvo odbrane su pretpostavke jake i stabilne Crne Gore“, kazao je predsjednik Bečić.

Tom prilikom ministarka odbrane istakla je da je predsjednik Parlamenta imao priliku da se upozna kako se u Ministarstvu i Vojsci predano i studiozno radi na ispunjavanju naših obaveza kao članice NATO.

Veliki je broj aktivnosti, planova i projekata koji se na dnevnoj osnovi unaprjeđuju, a bila nam je čast da i Vi to vidite i da nam sa pozicije člana Savjeta za odbranu i bezbjednost, kao i predsjednika Parlamenta, u narednim aktivnostima svesrdno pružite podršku i razumijevanje“, kazala je Injac.

Ministarka je poručila da se nada da će zajednička saradnja biti još bolja u narednom periodu.

Bečić u posjeti MO: Jaka vojska pretpostavka jake Crne Gore

Načelnik Generalštaba istakao je da je Vojska Crne Gore savremena oružana snaga, prilagođena bezbjednosnim izazovima današnjice.

„Kao takva, okosnica je sigurnosti i odbrane naše zemlje, ali kroz učešće u međunarodnim misijama i operacijama doprinosi i globalnom miru i stabilnosti“, naglasio je on.

Đurović je podsjetio da je mnogo toga urađeno na polju modernizacije VCG, ali i da je to proces koji se nikada ne završava, te da će se nastaviti ulaganja i jačanje kapaciteta Vojske.

Kao oružana snaga odgovorne NATO članice, aktivno radimo na ispunjavanju obaveza iz NATO agende, ostvarivanju ciljeva sposobnosti i učestvujemo u komandnim strukturama Alijanse“, poručio je brigadni general, naglasivši da je namjera da Vojska Crne Gore bude i dio Borbene grupe EU, pružajući tako podršku našoj zemlji na putu ka članstvu.

Načelnik je istakao da će Vojska Crne Gore ostati posvećena ispunjavanju svih svojih zadataka, ulažući i dalje u svakog pojedinca, ali i sistem odbrane.

„Ponosan sam na dosadašnja postignuća, vjerujući da ćemo i dalje dostojno i uspješno izvršavati sve zadatke koji su pred nama“, kazao je on.

Galerija

gallery.media[0].alt
1/3
item.alt
item.alt
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?