Crna Gora aktivno radi na ostvarenju ciljeva iz EU Zelene Agende

Objavljeno: 17.06.2022. 06:59 Autor: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ana Novaković Đurović učestvuje na Drugom Prespa forumu za dijalog, koji se ove godine održava pod temom „Budućnost Zapadnog Balkana u savremenoj evropskoj bezbjednosnoj arhitekturi”, u Ohridu, Sjeverna Makedonija.

Ministarka je, u svom obraćanju na temu Zelene agende za Zapadni Balkan, istakla da je Crna Gora revizijom Nacionalno utvrđenog doprinosa - NDC kao novu ciljnu vrijednost postavlja smanjenje emisije gasova staklene bašte od 35% do 2030. godine. Dodatno, podsjetila je da je donešen i Zakon o klimatskim promenama, kao i da su otpočele pripreme na izradi Nacionalnog energetskog i klimatskog plana – projekta koji ima za cilj jačanje institucionalnih kapaciteta za integrisano planiranje u oblasti klimatskih promjena i energetike, a sve u cilju postizanja cilja EU – klimatske neutralnosti do 2050. godine.

Uprkos tome što Crna Gora ima izuzetno nizak udio u globalnoj emisiji gasova sa efektom staklene bašte od svega 0.009%, ostajemo odlučni da pronađemo optimalne odgovore na klimatske promjene i postignemo cilj klimatske neutralnosti do 2050. Brojnim projektima i ulaganjima u obnovljive izvore energije preduzimamo značajne korake kako bismo, kao zemlja sa snažnim ekološkim opredjeljenjem, promovisali održivi razvoj i zelenu razvojnu agendu, saopštila je ministarka Novaković Đurović.

Kako je dodala, u predstojećoj borbi protiv klimatskih promjena najveći izazov za Crnu Goru biće da obezbijedi pravednu tranziciju. “Pravedna tranzicija podrazumijeva stvaranje novih i održivih radnih mjesta, ulaganje u infrastrukturu, održiv ekonomski razvoj, kao i čistu i zdravu životnu sredinu. Stoga, učešće u ovom Forumu posmatram kao priliku da razmijenimo znanja i iskustva, ojačamo regionalnu saradnju ka ostvarenju zajedničkog cilja, a to je članstvo u EU”, istakla je ministarka.

Prespa forum za dijalog organizuje makedonsko Ministarstvo vanjskih poslova pod pokroviteljstvom predsjednika Sjeverne Makedonije, NJ. E. prof. dr Steva Pendarovskog, i učestvuju istaknute regionalne i međunarodne političke, bezbjednosne, ekonomske, poslovne, akademske ličnosti i stručnjaci.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?