Crnogorski osnovci učestvuju na Svjetskom prvenstvu u sportskim igrama u Beogradu

Objavljeno: 09.09.2021. 08:53 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Juče je u dvorištu Osnovne škole „ Vuk Karadžić“ upriličen zvaničan ispraćaj crnogorskih predstavnika na Svjetsko prvenstvo u školskim sportskim igrama za osnovne škole. Prisutnima se obratio predvodnik ekipe, predsjednik Crnogorskog školskog sportskog saveza, Budimir Vukićević i pomoćnica direktora Uprave za sport i mlade, Ksenija Ivanović Božović.

Vukićević je na samom početku najavio prvo  učešće crnogorske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u školskim sportskim igrama za osnovne škole, koje će se ove godine održati u Beogradu, u periodu od 11. do 19. septembra i na kojem će se oko 2.500 sportista, iz 45 zemalja, uzrasta od 13 do 15 godina, takmičiti u 14 sportova.Crnogorski predstavnici na ovom takmičenju su odbojkašice OŠ ,,Jugoslavija“ iz Bara, košarkašice OŠ ,,Dašo Pavičić“ iz Herceg Novog i šahistkinja iz OŠ ,,Štampar Makarije“ iz Podgorice.

Ksenija Božović pozdravila je takmičarsku ekipu i sve prisutne u ime  Uprave za sport  i Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta sa riječima: „ Vi ste već ispisali istoriju, vi ste prvi učesnici na Svjetkom školskom prvenstvu. Drage košarkašice, odbojkašice i draga Milena želim vam puno sreće, želim da vas zaobiđu povrede i da uživate u igrama , a ja se nadam da ćete nam donijeti neko odličje .“

Profesor Budo Vukićević, predsjednik Crnogorskog školskog sportskog saveza, ukratko je objasnio samo takmičenje, i rekao da je cijela manifestacija zapravo osmišljena kako bi djeca što prije postigla integraciju u evropske i svjetske tokove. On je istakao događaj koji će biti upriličen  pod nazivom „Noć nacija“. 

„Tom prilikom ćemo  našu državu predstaviti onako kako to dolikuje, govoriti o  njenim ljepotama, istoriji i  kulturi. Takođe, Nacionalna turistička agencija pomogla je da na ovo takmičenje ponesemo puno propagandnog materijala kako bi na najbolji način promovisali naš najveći brend, a to je turizam. Poznato je da su djeca nabolji ambasadori svojih država, tako da očekujem  da ćete i vi biti najbolji ambasador svoje države Crne Gore“, zaključio je Vukićević i poželio srećan put sportskoj ekipi. 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?