Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Bratić u posjeti Republici Srbiji

Objavljeno: 10.11.2021. 13:35 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta, prof. dr Vesna Bratić i državna sekretarka MPNKS Milica Kadović u Palati Srbije u Beogradu, sastale su se sa ministrom omladine i sporta Srbije Vanjom Udovičićem. Tema sastanka bili su razmjena iskustava u prevazilaženju različitih izazova sa kojima se mladi, posebno u djelu prihvatanja vakcinacije, kvaliteta provođenja slobodnog vremena i obrazovnog ciklusa susreću, s jedne strane, kao i sportisti i organizatori velikih sportskih takmičenja, s druge strane.

Sistemi sporta i omladine su od vitalnog značaja za svako društvo i izuzetno je važna institucionalna razmjena iskustava i znanja u vremenima pandemije u ovim oblastima, s ciljem pronalaženja optimalnih rešenja za funkcionisanje i omladinskog i sportskog sektora.

Posjeta Srbiji

Pored toga, ministri su istakli i poseban značaj i potencijal koji sport i mladi imaju za osnaživanje prijateljskih odnosa Srbije i Crne Gore, za čiju optimalizaciju su dogovorili i konkretne modalitete buduće saradnje dvije države u obje oblasti, uz direktno i institucionalno iniciranje programa i projekata koji to imaju za cilj.

Ministar omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić rekao je da jako važno da se napravi jedan vid druženja mladih, kako u Crnoj Gori, tako i u Srbiji u 2022. godini.

Mislim da je od krucijalnog značaja, ne samo na nivou neke ideje, već bi to bio model koji će biti plodonosan za obje zemlje, pa i za mene i ministarku Bratić koji smo donosioci odluka. S druge strane, želja mi je da kroz određene utakmice i kampove, prvenstveno mislim na školski sport, organizujemo utakmice i takmičenje na nacionalnom nivou između dvije zemlje, pa ne mora da budu Beograd i Podgorica, predložili bi da to budu pogranični djelovi koji su mnogo bliži, a samim tim i troškovi za organizaciju svega toga bi bili manji, kako na planinama tako i na moru i obrnuto. Mislim da će mladi kroz jedan takav mehanizam promovisati istorijski i kulturološki momenti obje zemlje, istakao je Udovičić.

Ministarka Bratić je izrazila ogromno zadovoljstvo i punu podršku budućoj saradnji dvije zemlje, posebno u okviru školskog sporta, kroz koji bi animirali djecu koja nisu u sistemu sporta i u klubovima, da imaju što više sportskih aktivnosti.

Crnogorski sportski savez broji mnogo manji broj sportskih društava, u odnosu na broj škola u Crnoj Gori. Mi smo ove godine pokušali da animiramo profesore fizičkog vaspitanja da osnuju školska sportska društva, prevashodno zbog situacije sa covid virusom i da negdje taj školski sportski savez postigne više rezultata. Sada sa novim direktorom Uprave za sport i mlade dr Markom Begovićem ćemo  pokušati da uključimo saveze jer mnogi klubovi koriste školske kapacitete za sebe. Nadam se da ćemo već na proljeće, kada je koliko sam upoznata raspust u Srbiji, moći da ugostimo neka školska sportska društva iz Srbije i tako započnemo popularizaciju školskog sporta u Crnoj Gori, zaključila je ministarka Bratić.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?