Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Bratić u zvaničnoj posjeti Republici Grčkoj: Unapređenje saradnje u oblasti kulture i sporta

Objavljeno: 26.10.2021. 13:39 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Delegacija Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, koju je predvodila ministarka prof. dr Vesna Bratić, boravila je u zvaničnoj posjeti Republici Grčkoj od 19. do 22. oktobra zbog učešća na „Circle the MED“ forumu. Pored učešća na forumu, ministarka Bratić razgovarala je o saradnji dvije države u oblasti kulture i sporta sa ministarkom kulture i sporta Republike Grčke, Linom Mendoni.

Na sastanku je dogovoreno  da se u narednom periodu formira mješovita grupa arheologa koja bi se bavila zajedničkim aktivnostima na arheološkim istraživanjima lokacija u Crnoj Gori. Na taj način će se dragocjeno iskustvo koje su stekli grčki arheolozi prenositi na crnogorske kolege i time značajno doprinijeti razvoju arheologije u Crnoj Gori. 

Takođe, Ministarstvo kulture i sporta Republike Grčke ponudilo je našim studentima konzervacije i restauracije da budu dio projekta arheoloških iskopavanja koje vrše profesori i studenti Univerziteta sa Krita, što će značajno unaprijediti i nastavni proces u ovoj oblasti na našem Univerzitetu. Činjenica da je na novoformiranom studijskom programu konzarvacije  i restaruracije u Crnoj Gori upisano pet studenata, koji će uz podšku Ministarstva kulture i sporta Republike Grčke proći obuku u oblastima istraživanja grčke i minojske kulture, predstavlja dobar preduslov za saradnju i kreiranje velikih projekata.  

U pogledu kulturno - umjetničke saradnje između dvije zemlje, dogovoreno je gostovanje umjetnika u novootvorenom umjetničkom habu u renoviranoj zgradi starog zatvora u Kotoru, koji ima kapacitet da primi 39 umjetnika. U narednom periodu, grupa umjetnika iz Grčke pridružiće se umjetnicima iz više zemalja koje će Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta ugostiti u habu u Kotoru.

Ministarka Bratić i ministarka kulture i sporta Republike Grčke Lina Medoni razgovarale su i o saradnji u okviru Jadransko-jonskog programa, kao i o organizovanju izložbi eksponata, prilikom kojih bi se prikazivale istorijske zbirke Grčke u Crnoj Gori, kao i crnogorske zbirke u Grčkoj, što bi dovelo i do saradnje na institucionalnom novou između dvije zemlje. 

Ministarstvo kulture i sporta Republike Grčke ponudilo je pomoć našem Ministarstvu u pogledu upravljanja sportskim objektima, dogovorene su razmjene sportista, razmatrane su mogućnosti priprema naših sportista u Grčkoj, kao i pripreme grčkih sportista u našoj zemlji.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?