Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka prof. dr Vesna Bratić u Orenburgu potpisala Memorandum o saradnji

Objavljeno: 07.09.2021. 11:06 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

U posjeti Rusiji, na poziv Federalne agencije za mlade Ruske federacije za učešće na međunarodnom Forumu mladih u ruskom gradu Orenburgu, nalazi se i delegacija Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Već tokom prvog dana zvanične posjete, ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, sastala se sa pomoćnikom direktora Federalne agencije za mlade Ruske federacije Pavelom Abramovim sa kojim je razgovarala o budućoj saradnji u oblasti mladih i mogućnostima preduzimanja zajedničkih aktivnosti od obostranog interesa.

Delegacija MPNKS u zvaničnoj posjeti Rusiji

Nakon dogovaranja o budućoj saradnji, ministarka Bratić i Abramov, potpisali su Memorandum o saradnji između Federalne agencije za mlade Ruske federacije i Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore.

Pored potpisivanja Memoranduma o saradnji, ministarka Bratić je u Orenburgu na Evroazijskom globalnom međunarodnom forumu za mlade diskutovala o izazovima na koje se mladi lideri moraju pripremiti za lagodan život u sve većoj složenosti 21. vijeka.

Ministarska Vesna Bratić na Evroazijskom globalnom međunarodnom forumu za mlade

Ukazano je na opasnost da će do 2025. godine nestati oko 85 miliona radnih mjesta. Da biste ostali traženi na tržištu rada, potreban vam je kvalitet kao što je kreativnost što je postala hipoteza navedene teme. Diskutovano je i o ulozi vještačke inteligencije u odnosu na čovjeka, gdje su se diskutanti proglasili superiornost čovjeka nad mašinama u budućnosti sa čim se složila i ministarka Bratić: „Mašine nikada neće moći da zamijene čoveka. Ne smijemo dozvoliti da se to dogodi. Nemaju empatije. Moramo ostati ljudi.“ 

Ministarska Vesna Bratić na Evroazijskom globalnom međunarodnom forumu za mlade

Inače, Globalni Evroazijski forum je dio kampanje mladih Rusije za Sveruski forum, vodeći projekat koji ujedinjuje 16 jedinstvenih foruma mladih koji se održavaju širom zemlje - od Krima do Dalekog istoka. Njegov cilj je stvaranje ekosistema ličnog i profesionalnog potencijala mladih, sprovođenje poslovnih inicijativa ili javnih ideja uz učešće iskusnih mentora i eminentnih stručnjaka.

Ovaj Forum predstavlja jedan od sedam forumskih događaja kojima je u ime predsjednika Ruske Federacije dodijeljen status saveznih. Forum organizuju Federalna agencija za mlade, Vlada Orenburške oblasti i Savezna državna autonomna institucija „Resursni centar za mlade“.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?