Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka prof. dr Vesna Bratić uzela učeće na 41. Generalnoj konferenciji UNESCO

Objavljeno: 12.11.2021. 14:58 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta, prof. dr Vesna Bratić predvodi crnogorsku delegaciju na 41. Generalnoj konferenciji UNESCO u Parizu, kojom prilikom je prenijela posvećenost Crne Gore temeljnim principima organizacije. Uz čestitke na reizboru generalnoj direktorki Azule, ministarka Bratić je zahvalila na saradnji ostvarenoj u ovom multilateralnom okviru, ističući da standardi UNESCO predstavljaju ključne vrijednosti čovječanstva u borbi protiv globalnih izazova, među kojima je posebno aktuelna pandemija COVID-19.

UNESCO

Poseban osvrt dala je na zaštitu životne sredine, što takođe predstavlja jednu od ključnih programskih aktivnosti UNESCO ističući da se Crna Gora, u tom smislu, vodi principima Pariskog sporazuma. 

Crna Gora sa posebnom pažnjom njeguje svoje prirodne vrijednosti, bivajući snažno posvećena zelenim politikama na što nas posebno obavezuju međunarodni standardi i naša izuzetno vrijedna prirodna bogatstva od kojih su, poput Nacionalnog parka Durmitor, već 41 godinu upisana na UNESCO listu, a neka su dio programa Čovjek i biosfera, poput basena rijeke Tare, izjavila je ministarka Bratić. 

„Mjesta svjetske baštine u Crnoj Gori (ukupno četiri, od čega dva pojedinačna i dva multinacionalna) su u stalnom fokusu interesovanja Nacionalne komisije za UNESCO, a prioritet su i izrade ekstenzija i izrada novih nominacija u skladu sa dogovorom svih zainteresovanih strana. Još jednom koristim priliku da u ime Crne Gore zahvalim UNESCO i Centru za svjetsku baštinu na podršci koju su tokom prethodnih godina pružali Crnoj Gori kako bismo značajno unaprijedili stanje očuvanosti Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora, što je konstatovano i odlukama Komiteta za svjetsku baštinu“, saopštila je ministarka Bratić.

Ministarka Bratić je iskazala uvjerenje da će Izvršni odbor i druga tijela UNESCO u narednom periodu nastaviti angažman na daljem unaprjeđenju standarda, promovišući vrijednosti na kojima počiva Organizacija. U tom smislu, pozdravila je aktivnosti usmjerene ka potiranju društvenih nejednakosti, promociji slobode izražavanja, etike u obrazovanju i u segmentu digitalizacije. Ministarka Bratić je prenijela i uvjerenje o odlučnosti Crne Gore da nastavi pružati podršku opsežnoj reformskoj agendi u okviru UNESCO.

Nakon učešća na Generalnoj konferenciji, ministarka Bratić prisustvovala je proslavi jubileja, 75 godina postojanja organizacije UNESCO.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?