Crnoj Gori dostupni EU fondovi za nauku vrijedni 95 milijardi eura

Objavljeno: 07.12.2021. 11:35 Autor: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Crna Gora je pristupila novom sedmogodišnjem EU okvirnom programu za istraživanje i inovacije - Horizont Evropa, vrijednom 95 milijardi eura. Međunarodni sporazum o učešću Crne Gore u Horizont Evropa programu potpisala je komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i omladinu Mariya Gabriel, 06. decembra u Briselu i ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta prof. dr Vesna Bratić, 03. decembra u Podgorici.

gabriel

Pet zemalja Zapadnog Balkana obezbijedile su puni pristup programu Evropske unije za istraživanje i inovacije za period 2021-2027. godina.

Potpisivanjem međunarodnog sporazuma, našoj naučnoistraživačkoj zajednici, preduzećima koja imaju kapacitet za inovacije, određenom dijelu civilnog društva i lokalnoj samoupravi/javnoj upravi, otvara se mogućnost korišćenja sredstava iz  EU fondova za nauku i inovacije, kao i svim drugim zemljama članicama Evropske unije. Učešćem u novom programu, crnogorska naučnoistraživačka zajednica ima priliku da nadogradi stečena iskustva iz prethodnog, Horizont 2020 programa. 

„ Crna Gora je snažno posvećena uključivanju naučne zajednice u najsavremenije projekte u području istraživanja i inovacija. Sporazum o pristupanju se primjenjuje retroaktivno od 1. januara 2021. godine i posebno je važno što je Ministarstvo obezbijedilo da institucije iz Crne Gore od početka godine imaju mogućnost učešća u pozivima ovog programa na ravnopravnoj osnovi sa institucijama iz EU27. Uvjerena sam da će naši istraživački timovi prepoznati šansu koju nudi program Horizont Evropa i da će u saradnji sa evropskim partnerima pripremiti kvalitetne projektne predloge koji će riješiti aktuelne globalne izazove.”, izjavila je ministarka Bratić prilokom potpisivanja ovog važnog sporazuma. 

Komesarka Gabriel je pozdravila prijem Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Kosova u program Horizont Evropa.

„Zajedničkim radom možemo privući ulaganja, razvijati ljudski kapital, podržati startapove i stvoriti potrebne uslove za rast. Sprovođenje Agende Zapadnog Balkana i učešće u Horizont Evropa programu imaće veliki uticaj u regionu i cijeloj Evropi”, zaključila je komesarka Gabriel. 

Vlada Crne Gore je na sjednici 26. novembra 2021. g. donijela odluku da će se pridružiti programu Unije „Horizont Evropa” prihvatanjem Međunarodnog sporazuma između Evropske unije i Crne Gore o učešću Crne Gore u ovom programu, sa pratećim aneksima.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?