Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка проф. др Весна Братић узела учеће на 41. Генералној конференцији UNESCO

Министарка просвјете, науке, културе и спорта, проф. др Весна Братић предводи црногорску делегацију на 41. Генералној конференцији UNESCO у Паризу, којом приликом је пренијела посвећеност Црне Горе темељним принципима организације. Уз честитке на реизбору генералној директорки Азуле, министарка Братић је захвалила на сарадњи оствареној у овом мултилатералном оквиру, истичући да стандарди UNESCO представљају кључне вриједности човјечанства у борби против глобалних изазова, међу којима је посебно актуелна пандемија COVID-19.

UNESCO

Посебан осврт дала је на заштиту животне средине, што такође представља једну од кључних програмских активности UNESCO истичући да се Црна Гора, у том смислу, води принципима Париског споразума. 

Црна Гора са посебном пажњом његује своје природне вриједности, бивајући снажно посвећена зеленим политикама на што нас посебно обавезују међународни стандарди и наша изузетно вриједна природна богатства од којих су, попут Националног парка Дурмитор, већ 41 годину уписана на UNESCO листу, а нека су дио програма Човјек и биосфера, попут басена ријеке Таре, изјавила је министарка Братић. 

„Мјеста свјетске баштине у Црној Гори (укупно четири, од чега два појединачна и два мултинационална) су у сталном фокусу интересовања Националне комисије за UNESCO, а приоритет су и израде екстензија и израда нових номинација у складу са договором свих заинтересованих страна. Још једном користим прилику да у име Црне Горе захвалим UNESCO и Центру за свјетску баштину на подршци коју су током претходних година пружали Црној Гори како бисмо значајно унаприједили стање очуваности Природног и културно-историјског подручја Котора, што је констатовано и одлукама Комитета за свјетску баштину“, саопштила је министарка Братић.

Министарка Братић је исказала увјерење да ће Извршни одбор и друга тијела UNESCO у наредном периоду наставити ангажман на даљем унапрјеђењу стандарда, промовишући вриједности на којима почива Организација. У том смислу, поздравила је активности усмјерене ка потирању друштвених неједнакости, промоцији слободе изражавања, етике у образовању и у сегменту дигитализације. Министарка Братић је пренијела и увјерење о одлучности Црне Горе да настави пружати подршку опсежној реформској агенди у оквиру UNESCO.

Након учешћа на Генералној конференцији, министарка Братић присуствовала је прослави јубилеја, 75 година постојања организације UNESCO.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?