Министарка проф. др Весна Братић узела учеће на 41. Генералној конференцији UNESCO

Министарка просвјете, науке, културе и спорта, проф. др Весна Братић предводи црногорску делегацију на 41. Генералној конференцији UNESCO у Паризу, којом приликом је пренијела посвећеност Црне Горе темељним принципима организације. Уз честитке на реизбору генералној директорки Азуле, министарка Братић је захвалила на сарадњи оствареној у овом мултилатералном оквиру, истичући да стандарди UNESCO представљају кључне вриједности човјечанства у борби против глобалних изазова, међу којима је посебно актуелна пандемија COVID-19.

UNESCO

Посебан осврт дала је на заштиту животне средине, што такође представља једну од кључних програмских активности UNESCO истичући да се Црна Гора, у том смислу, води принципима Париског споразума. 

Црна Гора са посебном пажњом његује своје природне вриједности, бивајући снажно посвећена зеленим политикама на што нас посебно обавезују међународни стандарди и наша изузетно вриједна природна богатства од којих су, попут Националног парка Дурмитор, већ 41 годину уписана на UNESCO листу, а нека су дио програма Човјек и биосфера, попут басена ријеке Таре, изјавила је министарка Братић. 

„Мјеста свјетске баштине у Црној Гори (укупно четири, од чега два појединачна и два мултинационална) су у сталном фокусу интересовања Националне комисије за UNESCO, а приоритет су и израде екстензија и израда нових номинација у складу са договором свих заинтересованих страна. Још једном користим прилику да у име Црне Горе захвалим UNESCO и Центру за свјетску баштину на подршци коју су током претходних година пружали Црној Гори како бисмо значајно унаприједили стање очуваности Природног и културно-историјског подручја Котора, што је констатовано и одлукама Комитета за свјетску баштину“, саопштила је министарка Братић.

Министарка Братић је исказала увјерење да ће Извршни одбор и друга тијела UNESCO у наредном периоду наставити ангажман на даљем унапрјеђењу стандарда, промовишући вриједности на којима почива Организација. У том смислу, поздравила је активности усмјерене ка потирању друштвених неједнакости, промоцији слободе изражавања, етике у образовању и у сегменту дигитализације. Министарка Братић је пренијела и увјерење о одлучности Црне Горе да настави пружати подршку опсежној реформској агенди у оквиру UNESCO.

Након учешћа на Генералној конференцији, министарка Братић присуствовала је прослави јубилеја, 75 година постојања организације UNESCO.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?