Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Братић у званичној посјети Републици Грчкој: Унапређење сарадње у области културе и спорта

Делегација Министарства просвјете, науке, културе и спорта, коју је предводила министарка проф. др Весна Братић, боравила је у званичној посјети Републици Грчкој од 19. до 22. октобра због учешћа на „Circle the MED“ форуму. Поред учешћа на форуму, министарка Братић разговарала је о сарадњи двије државе у области културе и спорта са министарком културе и спорта Републике Грчке, Лином Мендони.

На састанку је договорено  да се у наредном периоду формира мјешовита група археолога која би се бавила заједничким активностима на археолошким истраживањима локација у Црној Гори. На тај начин ће се драгоцјено искуство које су стекли грчки археолози преносити на црногорске колеге и тиме значајно допринијети развоју археологије у Црној Гори. 

Такође, Министарство културе и спорта Републике Грчке понудило је нашим студентима конзервације и рестаурације да буду дио пројекта археолошких ископавања које врше професори и студенти Универзитета са Крита, што ће значајно унаприједити и наставни процес у овој области на нашем Универзитету. Чињеница да је на новоформираном студијском програму конзарвације  и рестарурације у Црној Гори уписано пет студената, који ће уз подшку Министарства културе и спорта Републике Грчке проћи обуку у областима истраживања грчке и минојске културе, представља добар предуслов за сарадњу и креирање великих пројеката.  

У погледу културно - умјетничке сарадње између двије земље, договорено је гостовање умјетника у новоотвореном умјетничком хабу у реновираној згради старог затвора у Котору, који има капацитет да прими 39 умјетника. У наредном периоду, група умјетника из Грчке придружиће се умјетницима из више земаља које ће Министарство просвјете, науке, културе и спорта угостити у хабу у Котору.

Министарка Братић и министарка културе и спорта Републике Грчке Лина Медони разговарале су и о сарадњи у оквиру Јадранско-јонског програма, као и о организовању изложби експоната, приликом којих би се приказивале историјске збирке Грчке у Црној Гори, као и црногорске збирке у Грчкој, што би довело и до сарадње на институционалном новоу између двије земље. 

Министарство културе и спорта Републике Грчке понудило је помоћ нашем Министарству у погледу управљања спортским објектима, договорене су размјене спортиста, разматране су могућности припрема наших спортиста у Грчкој, као и припреме грчких спортиста у нашој земљи.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?