Damjanović u Njujorku sa "Eurasia Group-om”

Objavljeno: 15.10.2022. 08:15 Autor: Ministarstvo finansija

Posljednjeg dana zvanične posjete Sjedinjenim Američkim Državama, ministar finansija, mr Aleksandar Damjanović u Njujorku je imao sastanak sa predstavnikom Evroazijske Grupe (eng. Eurasia Group-EG), čiji je predsjednik i osnivač dr Ian Bremer.

EG je vodeća svjetska savjetodavna i konsultantska firma u oblasti geopolitike koja već 25 godina savjetuje finansijski, korporativni i vladin sektor širom svijeta.

Na sastanku su dogovoreni preliminarni parametri moguće saradnje Vlade Crne Gore i EG.

Razgovarano je i o refleksijama globalne nestabilnosti na međunarodna i nacionalna finansijska tržišta, kao i na ekonomije država Evropske unije, regiona, a naročito Crne Gore. Damjanović je istakao da je prioriteni cilj institucije kojom rukovodi, kao i Vlade čiji je član, da se stabilnost javnih finansija sačuva od uticaja dnevne politike.

Na sastanku je zaključeno da su ozbiljne analize i predviđanja globalnih kretanja izuzetno važni u kreiranju državnih politika i blagovremenom definisanju mjera ekonomske i finansijske politike u neizvjesnom vremenu koje će obilježiti narednu, 2023. godinu. Tom prilikom ministar je zaključio da je za prosperitet crnogorskog društva, između ostalog, neophodan novi investicioni ciklus, uključujući i onaj koji dolazi sa američkog tla, naročito u ključnim sferama- saobraćajnoj infrastrukturi i energetici.

Ministar Damjanović u Njujorku se sastao i sa predstavnicima crnogorske dijaspore, koji su tamošnji uspješni privrednici, a čiji planovi su da dio svojih budućih aktivnosti i poslovanja vežu za matičnu Crnu Goru.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?