Delegacija Crne Gore na Forumu o zaštićenim morskim područjima u Monaku

Objavljeno: 30.11.2021. 14:15 Autor: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Delegacija Crne Gore na Forumu o zaštićenim morskim područjima u Monaku

Delegacija Crne Gore koju čine Ivana Stojanović, predstavnica Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Milena Bataković iz Agencije za zaštitu životne sredine, Azra Vuković iz NVO Green Home, Dušan Varda iz MedCem-a i Ivana Franeta iz JP Morsko dobro učestvuju na Forumu o zaštićenim morskim područjima na Mediteranu koji se održava u Monaku.

Oni su na Forumu predstavili proces proglašenja prva dva zaštićena morska područja u Crnoj Gori - Park prirode Platamuni i Park prirode Katič, ključne izazove na tom putu, značaj proglašenja novih taštićenih područja za Crnu Goru, kao i dalje korake na uspostavljanju upravljanja zaštićenim morskim područjima i povezivanju predstojećih aktivnosti s Mapom puta za mediteranska morska zaštićena područja za period nakon 2020. godine, koja će biti finalizovana na ovom Forumu, kao njegov glavni rezultat.

Delegacija Crne Gore na Forumu o zaštićenim morskim područjima u Monaku

"Proces uspostavljanja prvih morskih područja u Crnoj Gori podrazumijevao je participativni proces i zajedničko djelovanje različitih aktera, od organa državne uprave, organa uprave, naučnih institucija, međunarodnih projekata i partnera, do upravljača morskim zaštićenim područjima, nevladinog sektora i lokalnih zajednica. Samo na taj način moguće je obezbijediti preduslove za uspješno upravljanje ovim područjima, odnosno za dugoročno očuvanje i zaštitu vrijednih staništa i vrsta. Procesi koji su u toku u Crnoj Gori povezuju se s glavnim preporukama Mape puta, od unapređenja legislative, mapiranja novih vrijednih prirodnih područja u moru i njihovoh predlaganja za zaštitu, do izgradnje kapaciteta, monitoringa, sprovođenja adekvatnog upravljanja i povezivanja na regionalnom i prekograničnom nivou kroz prvenstveno uspostavljanje partnerstava“, poručila je Ivana Stojanović.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?