Delegacija Ministarstva odbrane na čelu sa državnim sekretarom u posjeti Letoniji

Objavljeno: 19.01.2023. 08:35 Autor: Ministarstvo odbrane

Delegacija Ministartsva odbrane, koju predvodi državni sekretar dr Krsto Perović, boravi u zvaničnoj posjeti Letoniji. Perović se sastao sa državnim sekretarom Ministarstva odbrane Letonije Janisom Garisonsom i tom prilikom istakao da je Vlada Crne Gore u potpunosti usaglasila svoju vanjsku politiku sa Evropskom Unijom po pitanju reagovanja na agresiju Rusije na Ukrajinu, prihvativši sve pakete sankcija protiv agresora.

Pored toga, Crna Gora je demonstrirala podršku ukrajinskom narodu upućujući humanitarnu i vojnu pomoć, što će biti nastavljeno sve dok to bude potrebno. Posjetama Kijevu i potpisivanjem zajedničke deklaracije između ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i crnogorskog premijera Dritana Abazovića, Crna Gora je iskazala solidarnost sa naporima ukrajinskih prijatelja da odbrane svoju zemlju. I prisustvo crnogorskih vojnika u Letoniji pokazuje spremnost Crne Gore da zajedno sa NATO saveznicama odlučno odgovori na bezbjednosne prijetnje na evroatlantskom prostoru i zaštiti svaku državu članicu.


Garisons je izrazio veliku zahvalnost Crnoj Gori na doprinosu eFP borbenoj grupi u Letoniji ističući da je na taj način Crna Gora jasno potvrdila solidarnost i posvećenost zaštiti zajedničkih vrijednosti.

Delegacija Ministarstva odbrane posjetila je snage u okviru NATO aktivnosti pojačanog isturenog prisustva u Letoniji (Enhanced Forward Presence - eFP) i crnogorski kontingent koji se nalazi u sastavu eFP borbene grupe.

Tom prilikom, državni sekretar Perović razgovarao je sa komandantom Mehanizovane brigade Oružanih snaga Letonije, pukovnikom Sandrisom Gaugersom i sa komandantom eFP brigade, kanadskim potpukovnikom Higinsom. Upriličen je susret i sa pripadnicima crnogorskog kontingenta u Letoniji.

Vojska Crne Gore započela je angažovanje u NATO e FP 10. decembra 2018. godine. Dosadašnje angažovanje realizovano je kroz upućivanje devet raznorodnih kontingenata nivoa odjeljenja, i jednog štabnog oficira. Trenutno je angažovan IX MNECON, sa jednom oficirkom raspoređenom na štabnim dužnostima, te  artiljerijskog odjeljenja od devet pripadnika koji su angažovani u sastavu slovenačkog kontingenta, u Borbenoj grupi Letonija, pod komandom OS Kanade. Kontingent je upućen početkom decembra i biće angažovan šest mjeseci.

Tokom boravka u Letoniji, dr Krsto Perović sa delegacijom posjetio je i NATO Centar izvrsnosti za strateško komuniciranje, gdje je sa zamjenikom direktora Centra Einar Linnom i saradnicima razgovarano o značaju strateškog komuniciranja u savremenom bezbjednosnom okruženju, kao i potrebi pravovremenog i sistemskog suočavanja sa dezinformacijama.

Galerija

gallery.media[0].alt
1/5
item.alt
item.alt
item.alt
item.alt
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?