Direktor Uprave policije sa kolegama iz JIE: Neophodna zajednička briga o bezbjednosti regiona i Evrope

Objavljeno: 11.05.2022. 19:15 Autor: Uprava policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin, boravi u Zagrebu povodom sastanka šefova policija Jugoistočne Evrope koji je organizovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske na marginama francuskog predsjedavanja Savjetom Evrope. Ovom događaju prisustvuju šefovi policija 11 zemalja, direktorica EUROPOL-a Catherine De Bolle i Berndt Korner, rukovodilac JCP-a (Joint Cooperation Platform – Zajedničke koordinacijske platforme), a fokus razgovora bio je na bezbjednosnim izazovima u regionu Jugoistočne Evrope.

Sastanak šefova policija Jugoistočne Evrope je bio značajna prilika za diskusiju o savremenim izazovima koje nameću fenomeni ilegalnih migracija, krijumčarenja migranata i narkotika, kao i razmatranje modaliteta daljeg unapređenja saradnje, posebno u kontekstu rata u Ukrajini i njegovih implikacija na zemlje Evropske unije i regiona.

Na sastanku je zajednički konstatovano da se više ne može govoriti o bezbjednosti pojedinih zemalja već da je neophodna briga o zajedničkoj bezbjednosti kako u Jugostočnoj Evropi, tako i na tlu cijele Evrope ali i svijeta. 

Sagovornici su takođe pozdravili podršku EUROPOL-a i JCP-a ovoj inicijativi i podsjetili na značaj saradnje sa EUROPOL-om i njegovo posredovanje u očuvanju sigurnosti Evrope. Osim navedenog, istaknuta je podrška na putu evropskih integracija uz doprinos efikasnijoj regionalnoj i operativnoj policijskoj saradnji i upotrebi EU mehanizama, posebno u segmentu borbe protiv terorizma, organizovanog kriminala i ilegalnih migracija.

Sastanak je završio prilikom za bilateralne sastanke čelnika policija u okviru koje se direktor Brđanin susreo sa direktorom  Nacionalne policije Republike Francuske Frederikom Voom i zamjenikom direktora policije Grčke Georgiosom Gianninasom, a  kojim sastancima je prisustvovao i pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević. Ovi susreti su bili značajna prilika za razgovor o dosadašnjoj saradnji na svim nivoima, ali i o modalitetima njenog unapređenja u oblastima od obostranog interesa.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?