Dva visoko rangirana člana organizovane kriminalne grupe iz Kotora izručena Crnoj Gori

Objavljeno: 19.07.2021. 16:08 Autor: Uprava policije

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala - Odsjeka za međunarodnu operativnu policijsku saradnju INTERPOL – EUROPOL – SIRENE su danas uz asistenciju službenika iz Sektora policije posebne namjene realizovali ekstradiciju iz Portugala u Crnu Goru dva visoko rangirana člana organizovane kriminalne grupe iz Kotora.

I.B. (57) i V.B. (30) iz Kotora danas su izručeni Crnoj Gori. Navedena osumnjičena lica su prema operativnim podacima visoko rangirani članovi organizovane kriminalne grupe iz Kotora, a za njima su raspisane međunarodne potjernice od 2017. godine, nakon čega su i otpočete aktivnosti ciljanog traganja.

Podsjećamo da su ova lica lišena slobode po međunarodnoj potjernici naše države 13. aprila 2021. godine u Portugalu nakon višemjesečne istrage ciljanog traganja.

I.B. se potražuje po naredbi Višeg suda u Podgorici radi obezbjeđenja njegovog prisustva krivičnom postupku koji se protiv njega vodi u Crnoj Gori zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije. On je, kako se sumnja,  od početka novembra 2011. godine na području Kotora, Tivta i Budve organizovao kriminalnu organizaciju koja je imala za cilj vršenje krivičnih djela za koja se može izreći kazna zatvora od četiri godine i teža kazna, u koju su bili lično ili preko članova grupe, vrbovali nove članove organizacije koji su prihvatali članstvo radi sticanja nezakonite dobiti i moći, a djelovanje organizacije je planirano na duže vrijeme uz primjenu tačno određenih pravila i unutrašnje kontrole.

V.B. se potražuje po naredbi Višeg suda u Podgorici radi obezbjeđenja njegovog prisustva krivičnom postupku koji se protiv njega vodi u našoj državi zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, kao saizvršilac krivičnog djela iznuda u pokušaju, kao saizvršilac teškog djela protiv opšte sigurnosti u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.  On je, sumnja se, okviru kriminalne organizacije imao zadatak da primjenjuje nasilje i zastrašuje druga lica sa ciljem vršenja krivičnih djela iznude, nabavke i skladištenje oružja i eksplozivnih sredstava, pancire kao i održavanje veze sa određenim članovima kriminalne organizacije u cilju prenošenja uputstava koje mu je davao jedan od organizatora I.B.

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?