Evropske integracije su garant mira i stabilnosti na Balkanu

Potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalnu politiku, dr Srđan Pavićević, primio je gospođu Emiliju Redžepi, pomoćnicu predsjednika Vlade Republike Kosovo za ljudska prava i nevećinske narode. U društvu gospođe Redžepi bila je i kosovska ambasadorka u Crnoj Gori, gospođa Arijana Žerka Hodža, kao i drugi članovi delegacije. To je prva zvanična posjeta nekog političkog predstavnika Kosova od formiranja 44. crnogorske vlade.

Razgovor je protekao u prijatnoj i srdačnoj atmosferi, u kojoj su potpredsjednik Vlade, dr Pavićević, i pomoćnica premijera Kosova, gđa Redžepi, razmijenili mišljenja o strateškim prioritetima obje zemlje i konstatovali da se na samom vrhu prioriteta u oba slučaja nalaze: uspostavljanje vladavine prava, s posebnim akcentom na poštovanju ljudskih i manjinskih prava, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i pristupanje Evropskoj uniji, dok je kosovska strana dodatno istakla i neophodnost pristupanja NATO-u.

Gospođa Redžepi je iskazala zahvalnost Crnoj Gori – kako za prijem izbjeglica, tako i za podršku u uspostavljanju nezavisnosti Republike Kosovo, naglašavajući sljedeće:

Uzajamno poštovanje, zajednički ciljevi u pravcu evropskih integracija, poštovanje ljudskih prava i dobrosusjedski odnosi – jedini su garant mira, stabilnosti i ukupnih bezbjednosnih prilika na Balkanu.

Dr Pavićević se u potpunosti složio sa ovim stavom i naglasio:

Iz dosadašnjeg iskustva i burnih političkih dešavanja jasno je da su integracioni procesi apsolutno superiorni i emancipatorski za sve zemlje Zapadnog Balkana, dok su dezintegracioni procesi, insistiranje na razlikama i onome što nas dijeli – inferiorni i retrogradni trendovi.

Dr Pavićević je takođe izrazio veliku nadu da će se „pod krovom Evropske unije svi ovi narodi osjećati bezbjednije i zadovoljnije zbog toga što se isticanjem i njegovanjem zajedničkih vrijednosti i ciljeva smanjuje prostor za pravdu po mjeri većeg naroda ili agresivnije politike. Ne moramo svi biti isti da bi pravda važila za sve. U krajnjoj liniji, u interesu građana je da budu zadovoljni i bezbjedni, a ne da njihove političke elite dokazuju svoju političku i istorijsku ispravnost.“

Sagovornici su složili da nema prepreka međusobnoj saradnji i razmjeni dobrih praksi i da su obje zemlje otvorene da u prijateljskom i transparentnom duhu nastave da njeguju odnose i grade povjerenje u interesu cijelog regiona.

Srđan Pavićević - Emilija Redžepi, pomoćnica predsjednika Vlade Republike Kosovo za ljudska prava i nevećinske narode (09.02.2024.)
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?