Европске интеграције су гарант мира и стабилности на Балкану

Потпредсједник Владе за рад, образовање, здравство и социјалну политику, др Срђан Павићевић, примио је госпођу Емилију Реџепи, помоћницу предсједника Владе Републике Косово за људска права и невећинске народе. У друштву госпође Реџепи била је и косовска амбасадорка у Црној Гори, госпођа Аријана Жерка Хоџа, као и други чланови делегације. То је прва званична посјета неког политичког представника Косова од формирања 44. црногорске владе.

Разговор је протекао у пријатној и срдачној атмосфери, у којој су потпредсједник Владе, др Павићевић, и помоћница премијера Косова, гђа Реџепи, размијенили мишљења о стратешким приоритетима обје земље и констатовали да се на самом врху приоритета у оба случаја налазе: успостављање владавине права, с посебним акцентом на поштовању људских и мањинских права, борба против организованог криминала и корупције, као и приступање Европској унији, док је косовска страна додатно истакла и неопходност приступања НАТО-у.

Госпођа Реџепи је исказала захвалност Црној Гори – како за пријем избјеглица, тако и за подршку у успостављању независности Републике Косово, наглашавајући сљедеће:

Узајамно поштовање, заједнички циљеви у правцу европских интеграција, поштовање људских права и добросусједски односи – једини су гарант мира, стабилности и укупних безбједносних прилика на Балкану.

Др Павићевић се у потпуности сложио са овим ставом и нагласио:

Из досадашњег искуства и бурних политичких дешавања јасно је да су интеграциони процеси апсолутно супериорни и еманципаторски за све земље Западног Балкана, док су дезинтеграциони процеси, инсистирање на разликама и ономе што нас дијели – инфериорни и ретроградни трендови.

Др Павићевић је такође изразио велику наду да ће се „под кровом Европске уније сви ови народи осјећати безбједније и задовољније због тога што се истицањем и његовањем заједничких вриједности и циљева смањује простор за правду по мјери већег народа или агресивније политике. Не морамо сви бити исти да би правда важила за све. У крајњој линији, у интересу грађана је да буду задовољни и безбједни, а не да њихове политичке елите доказују своју политичку и историјску исправност.“

Саговорници су сложили да нема препрека међусобној сарадњи и размјени добрих пракси и да су обје земље отворене да у пријатељском и транспарентном духу наставе да његују односе и граде повјерење у интересу цијелог региона.

Srđan Pavićević - Emilija Redžepi, pomoćnica predsjednika Vlade Republike Kosovo za ljudska prava i nevećinske narode (09.02.2024.)
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?