General-major Pešić na sastanku NATO direktora za politiku odbrane

Objavljeno: 28.04.2021. 20:15 Autor: Ministarstvo odbrane / Biro za odnose sa javnošću

Generalni direktor Direktorata za odbrambenu politiku i planiranje, general-major Rajko Pešić, učestvovao je danas na sastanku NATO direktora za politiku odbrane koji je održan putem video konferencije.

Sastanak je bio prilika da se, uoči predstojećeg susreta NATO ministara odbrane, razgovara o rezultatima koje saveznice ostvaruju na planu unapređenja sistema kolektivne odbrane i sveukupne otpornosti Alijanse. Poseban osvrt dat je definisanju daljih koraka u cilju unapređenja procesa donošenja odluka u slučaju eventualnih kriza, kako bi Alijansa mogla brzo i efikasno da okupi i angažuje obučene, spremne i opremljene snage, što ujedno predstavlja konkretan doprinos konceptu odvraćanja i odbrane.  Konstatovano je i da su saveznice pokazale jedinstvo i odlučnost kada je u pitanju sprovođenje politika Alijanse, čime se šalje jasna poruka da NATO ostaje posvećen osiguranju bezbjednosti i međusobne povezanosti cjelokupne transatlantske zajednice.

General-major Pešić je istakao važnost uvezanog pristupa svih saveznica kada je u pitanju suočavanje sa svim bezbjednosnim izazovima, bez obzira na pravac njihovog djelovanja.


Govoreći o značaju jake transatlantske veze, general-major je kazao da će Crna Gora nastaviti odgovorno da ispunjava obaveze koje proističu iz članstva u Alijansi i na taj način doprinijeti ujedinjenim naporima saveznica u cilju sveukupnog jačanja NATO. Osvrnuvši se na uticaj pandemije COVID-19, on je istakao da je ova kriza još jednom pokazala važnost ujedinjenog pristupa svih saveznica, naglasivši da je saradnja sa međunarodnim partnerima od ključnog značaja u zajedničkim nastojanjima, kako na očuvanju globalnog mira i bezbjednosti, tako i iznalaženju najboljih rješenja za suzbijanje pandemije.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?