Gjeka- Plugčijeva:Potvrda važnosti oblasti ljudskih i manjinskih prava

Objavljeno: 15.06.2022. 12:19 Autor: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

Crna Gora i Bugarska primjer su potvrđenih uspješnih bilateralnih odnosa, kao i iskrene podrške i prijateljstva saglasni su ministar Gjeka i Nj.E. Meglena Plugčijeva.

Ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Gjeka razgovarao je sa ambasadorkom Bugarske u Crnoj Gori Nj.E. Meglenom Pulčijevom.

Pulčijeva je čestitala ministru na imenovanju i izrazila spremnost da Crna Gora i Bugarska unaprijede saradnju u oblasti ljudskih i manjinskih prava, te u dijelu jačanja interkulturalnosti. Crna Gora je velika država na maloj teritoriji, rekla je ambasadorka i dodala da ona uspješan primjer dobrih međuetničkih i međuvjerskih odnosa. Ona je upoznala ministra Gjeku sa činjenicom da je Bugarska investirala finansijska sredstva za implementaciju osam projekata u Crnoj Gori u prethodne tri godine, te ponovila mogućnost da i Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava razmisli o projektnim prijavama iz svojih nadležnosti.

Ministar je zahvalio Nj.E. na potvrdi važnosti oblasti ljudskih i manjinskih prava. On je dodatno predstavio plan o novoj organizacionoj jedinici koja bi se bavila jačanjem svijesti o važnosti suživota, proširivanjem znanja o kulturama i narodima koje žive u Crnoj Gori pod okvirom interkulturalnosti.

Dobru saradnju treba njegovati i unaprijeđivati, istakao je Gjeka, i dodao da će Minsitarstvo ljudskih i mnajinskih prava stvarati dalje uslove za razvijanje uspješnih modela saradnje u oblastima boljeg ostvarivanja ljudskih i manjinskih prava, te politika jednakih mogućnosti.

Sagovornici su saglasni da je od posebnog značaja za Crnu Goru razvijanje ostvarivanja rodne ravnopravnosti, sa akcentom na ekonomsko jačanje žena imajući u vidu izuizetno mali procenat njih koje su vlasnice nekretnina.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?