„Human Centered Design“ – Uvod u dizajn usmjeren na čovjeka

Sadržaj:
Kratak opis Ciljevi Kome je kurs namijenjenPotrebna znanja i vještineŠta ćete naučitiFormatPredstavljanje eksperta 

Uvod u dizajn usmjeren na čovjeka (Human Centered Design) primjenom Design Thinking-a

Trener: Vedran Antoljak

Danas ni jedna javna uprava, poslovni akter, organizacija civilnog društva ne mogu zamisliti proces osmišljavanja i isporuke usluge ili proizvoda bez dizajna usmjerenog na čovjeka. Na svakom nivou u svakoj vrsti organizacije, Design Thinking pruža alate koji su potrebni da postanete inovativni, i da otkrijete kreativne vještine koje imate u sebi, samo ih još ne prepoznajete.

Polaznici Pilot programa Digitalne akademije, imaće priliku da se upoznaju sa metodologijom i procesom Design Thinking-a.

Kratak opis

U modernom svijetu inovacije su postale determinanta konkurentnosti. Bez obzira jeste li javni službenik, zaposleni, menadžer u globalnoj korporaciji ili preduzetnik koji tek počinje da posluje, od svakoga se očekuje da radi bolje s manje resursa u okruženju koje je ubrzano, nestabilno i nepredvidivo kao nikad do sada. Stoga je danas više nego ikada važno da razmišljamo usmjereno na čovjeka i Design Thinking

U ovom kursu razvijenom za ReSPA-u, upoznaćemo vas sa metodologijom i procesom Design Thinking-a kao pristupa rješavanju poslovnih problema. Predstavićemo primjere korišćenja i sve faze Design Thinking-a.

Ciljevi

U ovom 2-dnevnom treningu, iskusni trener dizajna usmjerenog na čovjeka (Human Centered Design) upoznaće vas sa Design Thinking-om te će vas voditi kroz svih pet faza procesa za dizajniranje inovativnih rješenja za složene poslovne izazove.

Ovaj kreativni pristup rješavanju problema omogućiće vam da zakoračite u stvarni svijet i testirate ideje kako biste mogli da dođete do uzbudljivih i neočekivanih rješenja, skrojenih prema stvarnim potrebama ljudi za koje ih tražimo. Osnovni ciljevi kursa su:

 • Prepoznati najnovija i buduća pitanja i izazove u inovacijama kroz upoznavanje svih faza Design Thinking procesa – empatija, redefinisanje, ideacija, kreiranje prototipa i testiranje.
 • Upoznati najsavremenije alate, ideje, koncepte i rješenja koja se odnose na dizajn usmjeren na čovjeka korišćenjem metodologije Design Thinking.
 • Razviti napredni oblik razmišljanja o inovacijama i rastu koji se sastoji od identifikacije i preoblikovanja problema, predviđanja, retrospektive i stvaranja uvida.
 • Pripremiti način razmišljanja i disciplinu sistematske inspiracije vođene znatiželjom s ciljem pronalaženja novih izvora ideja, novih veza i novih modela.
 • Naučiti predstaviti rješenje za konkretan, izvodljiv, održiv i inovativan prototip.

Kome je kurs namijenjen

Ovaj kurs namijenjen je svima koji žele da steknu osnovno razumijevanje i praktično iskustvo u primjeni temeljnih načela i ključnih metoda Design Thinking metodologije. Polaznici kursa mogu biti kako iz javnog sektora, tako i iz malih i srednjih preduzeće, startup-ova, i korporacija ili akademske zajednice. Ovo je praktičan kurs na početničkom nivou gdje ćete iskusiti Design Thinking na djelu.

Polaznici kursa će se upoznati sa sljedećim alatima i pristupima:

 • Interaktivnost;
 • Design Thinking intervju;
 • Mape empatije, Klasterizacija uvida, Postavljanje prioriteta, izrada Persone;
 • Brainstorming tehnike: 10 za 10, Ljestve, Alternativni svijet;
 • Mapa truda i učinaka, Upitnik za prototip i drugi.

Potrebna znanja i vještine

Za pohađanje ovog kursa nisu potrebna specifična znanja i vještine. Radionica zahtijeva oko 1 sat vremena pripreme prije samog održavanja radionica (domaći zadatak) što uključuje: 

 • Upoznavanje sa tehnikama za sprovođenje Design Thinking intervjua;
 • Sprovođenje jednog ili više intervjua  (npr. sa članom porodice, kolegom ili prijateljem);
 • Upoznavanje s analizom i podacima kroz Design Brief koji će biti dostavljen učesnicima prije edukacije.

Šta ćete naučiti

Naoružani ovim novim razumijevanjem, vratićete se na posao s pristupom koji teži angažovanijim, otvorenijim, ekspanzivnijim rješenjima usmjerenim na čovjeka:

 • Temeljno razumijevanje Design Thinking-a i dizajna usmjerenih na čovjeka (HCD - Human Centered Design) kroz traženje rješenja na definisan izazov i rad kroz svih pet faza Design Thinking procesa, uključujući brzu izradu prototipova i iterativno rješavanje problema.
 • Praktično iskustvo s ključnim alatima i procesima Design Thinking-a;
 • Upotreba vizuelnih modela kao što su Mapa empatije, Persone i Maramice ideja kako bi pomogli u stvaranju i izradi prototipa opipljivih, inovativnih ideja i poboljšali saradnju s drugima;
 • Primjena alata Design Thinking-a i okvira za rješavanje raznih izazova distribuiranog rada i drugih 'opakih' problema.

Svi obuhvaćeni alati biće vam dostupni, tako da ih možete uzeti i početi s primjenom sljedećeg dana nakon kursa, na svoj lični ili poslovni život. Konkretna primjena znanja i vještina u sadašnjem i budućem radu:

 • Umrežavanje (sa kolegama i postajanjem alumni online zajednice);
 • Učesnici nakon edukacije imaju pristup svim materijalima korišćenim tokom edukacije – prezentacija, Miro ploča, informacije, materijali, studije itd.
 • Trener će biti na raspolaganju za eventualne online konsultacije prije, za vrijeme i nakon edukacije. 

Format

Ova online edukacija traje dva dana, (8 sati podijeljenih u 7 sesija) i uključuje dodjelu sertifikata.

 • Jezik komunikacije: crnogorski
 • Format edukacije: online
 • Tehničke alate koji će se koristiti za pospješivanje interakcije: Teams/Zoom, Miro (digitalna bijela ploča, Whiteboard)

Za uspješan završetak, potrebno je 100% prisustvo na radionicama.

Predstavljanje eksperta 

Vedran Antoljak savjetnik je uprave, preduzetnik i investitor. Posjeduje međunarodno iskustvo u radu s privatnim korporacijama i vladama širom svijeta. U razdoblju više od 25 godina Vedran je vodio, razvijao i učestvovao u projektima za međunarodne organizacije, globalne korporacije, kao i progresivna mala i srednja preduzeća. Savjetovao je 21 vladu na četiri kontinenta u projektima regulatorne reforme, poput pojednostavljenja administrativnih prepreka (Regulatorna Giljotina), Standard Cost Model (SCM) Regulatory Impact Analysis (RIA).

Prije osnivanja Best Advisory-ja, Vedran je osnovao i 13 godina vodio vodeću firmu za poslovno savjetovanje u Hrvatskoj. Prije toga, radio je kao viši savjetnik u jednom od vodećih globalnih konsultantskih kuća. Vedran je niz godina radio kao stručnjak za privatni i finansijski sektor u Svjetskoj banci, i četiri godine bio je Šef kancelarije Međunarodne finansijske korporacije (IFC) u Hrvatskoj.

Antoljak posjeduje znanja i vještine u strateškom savjetovanju, strateškim predviđanjima, Design Thinking-u, digitalnoj transformaciji, strateškoj agilnosti, regulatornoj reformi, finansijskom sektoru, itd. U korporativnom svijetu i javnom sektoru, Vedran je osmislio i vodio niz projekata vezanih za digitalnu transformaciju poslovanja, Design Thinking, upravljanje inovacijama, upravljanje strategijom, ICT-u i korporativnom rastu.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?