Injac sa odlazećim i novoimenovanim izaslanikom odbrane Kraljevine Norveške

Objavljeno: 23.07.2021. 16:56 Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Ministarka odbrane, prof.dr Olivera Injac, danas je primila u oproštajnu posjetu izaslanika odbrane Kraljevine Norveške, potpukovnika Egila Daltveita, te u nastupnu posjetu novoimenovanog izaslanika odbrane, potpukovnika Daga Magne Lundea.

Injac je izrazila zahvalnost ppuk Daltveitu na izuzetnom doprinosu razvoju bilateralne odbrambene saradnje dvije države tokom njegovog mandata, izrazivši uvjerenje da će i tokom mandata ppuk Lundea saradnja biti jednako intenzivna i sveobuhvatna. Ministarka je poželjela dobrodošlicu ppuk Lundeu uz želju za uspješnim obavljanjem dužnosti. Istakla je značaj višegodišnje podrške Kraljevine Norveške u reformi sektora odbrane kroz širok spektar namjenskih programa i donacija, od čega je trenutno najintenzivnija saradnja u domenu izradnje integriteta u sektoru odbrane (BI) koja se implementira u saradnji sa norveškim Centrom za izgradnju integriteta (CIDS). Ovom prilikom ministarka je još jednom naglasila da Crna Gora kontinuirano ulaže u sistem odbrane, uz nepokolebivu posvećenost doprinosu sistemu kolektivne bezbjednosti. Dodatno, ministarka je zahvalila za spremnost K. Norveške za donaciju medicinskih sredstava Ministarstvu odbrane u borbi protiv COVID-19, na čijoj realizaciji se predano radi. 

Injac sa odlazećim i novoimenovanim izaslanikom odbrane Kraljevine Norveške

Ppuk Daltveit je izrazio zadovoljstvo bilateralnom saradnjom u domenu odbrane između dvije države, te izrazio nadu da će u predstojećem periodu doći do podizanja intenziteta iste, kao i da Kraljevina Norveška ostaje posvećena jačanju savezničkih odnosa sa Crnom Gorom i kontinuiranom unaprijeđenju sveukupnih odnosa. 

Injac sa odlazećim i novoimenovanim izaslanikom odbrane Kraljevine Norveške

Potpukovnik Lunde se zahvalio na dobrodošlici i iskazao uvjerenje u nastavak izuzetno sadržajne saradnje u domenu odbrane dvije države, izrazivši spremnost da pruži pun doprinos realizaciji aktuelnih i započinjanju novih projekata koji će odbrambene odnose dvije države izdići na još viši nivo.

Prilikom sastanka sa generalnim direktorom Direktorata za politiku odbrane, general majorom Rajkom Pešićem, potvrđena uspješnost dosadašnje odbrambene bilateralne saradnje i obostrana želja za intenziviranjem iste u predstojećem periodu. General major Pešić je istakao značaj saradnje u domenu integriteta te podsjetio na značaj učešća pripadnika VCG na vježbi TRIDENT JUNCTURE 2018. godine u Norveškoj.

Injac sa odlazećim i novoimenovanim izaslanikom odbrane Kraljevine Norveške

Na sastanku sa brigadnim generalom Milutinom Đurovićem zaključeno je da je pandemija COVID-19 nažalost uticala na dinamiku bilateralne odbrambene saradnje. Ppuk Daltveit je upoznao generala Đurovića o namjeri da se koncert Kraljevskog orkestra Norveške u Crnoj Gori, odlagan zbog pandemije COVID-19 tokom 2020. i 2021. godine, realizuje 2022. godine.

Injac sa odlazećim i novoimenovanim izaslanikom odbrane Kraljevine Norveške

Takođe, sagovornici  su razgovarali na temu mogućeg učešća pripadnika VCG na vježbi COLD RESPONSE u Norveškoj  u februaru ili martu 2022. godine.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?