Izjava ministarke odbrane prof. dr Olivere Injac povodom 72. godišnjice od osnivanja NATO

Objavljeno: 04.04.2021. 14:01 Autor: Biro za odnose sa javnošću MO

Danas Sjevernoatlantska alijansa proslavlja 72. godišnjicu od potpisivanja osnivačkog sporazuma u Vašingtonu. Ovaj datum je ujedno važan podsjetnik da NATO predstavlja ne samo najsnažniji politički i vojni savez u istoriji, već da je to prije svega organizacija koja je nastala na temelju ideje i vizije univerzalnog prava na slobodu koja je uokvirena fundamentalnim demokratskim principima. Osnovni stub na kojem se temelji partnerstvo sada već 30 država članica je kolektivna odbrana i sadržan je u članu 5 Vašingtonskog ugovora kojim se napad na jednu državu članicu NATO-a tretira kao i napad na sve ostale.

Biti dio jednog takvog sistema je privilegija za državu Crnu Goru i važno je istaći da već u junu obilježavamo četvrtu godišnjicu pristupanja Sjevernoatlantskoj alijansi. Osim prilike da dijeli zajedničke ideje i vizije zapadnih demokratija, Crna Gora je stekla mogućnost da kroz ravnopravno učešće u procesu donošenja odluka po principu konsenzusa utiče na kreiranje globalnih bezbjednosnih politika.

U cilju afirmacije principa kredibilnog i pouzdanog savezništva, Crna Gora pruža konkretan doprinos zajedničkim naporima Alijanse na planu jačanja kolektivne bezbjednosti i očuvanja mira. Konkretno, pripadnici 5. kontingenta Vojske Crne Gore učestvuju u okviru Multinacionalne borbene grupe, kao dio NATO misije Ojačanog isturenog prisustva (eFP) u Letoniji. U misiji na Kosovu su pripadnici Ministarstva i Vojske, a u toku je i priprema za upućivanje prvog predstavnika u okviru NATO misije u Iraku. Važno je, takođe, podsjetiti na uspješno okončano angažovanje crnogorskih vojnika u misijama ISAF i Odlučna podrška u Avganistanu, koje je trajalo punu deceniju i gdje je učestvovao ukupno 21 kontigent sa više od 550 pripadnika. Ovo iskustvo je bilo od presudnog značaja za razvoj čitavog spektra vojnih sposobnosti, posebno u segmentu dostizanja interoperabilnosti sa oružanim snagama različitih NATO partnerskih država.

Što se tiče aktuelnih bezbjednosnih izazova, rizika i prijetnji sa kojima se suočavamo danas, čini se da oni poprimaju globalni karakter više nego ikada ranije, što ujedno upućuje na važnost očuvanja transatlantskog jedinstva i kohezije unutar samog NATO-a. Svjesni činjenice da je u zajedništvu i jedinstvu snaga, Crna Gora ostaje posvećena punom doprinosu sistemu kolektivne bezbjednosti kroz afirmaciju vrijednosti koje Sjevernoatlantska alijansa baštini, ali i kroz dalja ulaganja u sektor odbrane kako bi se postojeći odbrambeni kapaciteti dodatno unaprijedili.

Olivera Injac - izjava povodom 72. godišnjice od osnivanja NATO (03.04.2021.)


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?