Iskoristiti brojne potencijale za saradnju sa SAD-om

Objavljeno: 02.08.2022. 10:07 Autor: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja

Ministarka Biljana Šćepanović sastala se sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke i razgovarala o prioritetima u radu Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja.

“Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja pruža podršku u jačanju naučnoistraživačkih i inovacionih programa i politika, obezbjeđuje povoljno okruženje za razvoj S3 projekata i veća ulaganja u istraživanje i inovacije” saopštila je ministarka Šćepanović.

Ambasadorka Rajnke zahvalila je ministarki na izdvojenom vremenu i naglasila spremnost i posvećenost SAD-a da pomognu ambiciji Crne Gore u stvaranju i jačanju diverzifikovane ekonomije i obezbjeđivanju uslova za zadržavanje mladih talentovanih ljudi u zemlji.

Na sastanku je bilo riječi o aktivnostima koje su obilježile prvih nekoliko mjeseci rada novoformiranog Ministarstva, postojećim i budućim programima ali i o ciljevima i izazovima koji stoje pred ovim resorom. Značajna pažnja posvećena je ulozi Ministarstva u dijelu inovacionih zakona, prvom crnogorskom naučno-tehnološkog parku, Strategiji pametne specijalizacije, ali i o doktorskim studijama u Crnoj Gori i zajedničkim strategijama Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva prosvjete u dijelu oblasti visokog obrazovanja.

Ističući težnju Ministarstva da stvori bolje uslove za razvoj i podizanje kvaliteta naučnoistraživačke djelatnosti u svim domenima i naučnim oblastima, Šćepanović je kazala da upravo “bolji uslovi za život i rad mladih istraživača će voditi zaustavljanju odliva talenata i djelovaće u pravcu priliva istih, tzv brain gain-a.” Kao veoma značajan, ministarka je predočila Program sufinansiranja nacionalnih naučnoistraživačkih projekata i doktorskih studija, te naglasila i važnost sufinansiranja različitih aktivnosti na nacionalnom nivou koje se tiču pridruživanja međunarodnim projektima i programima.

Rajnke je kazala da je Crna Gora prepoznata kao potencijalno vrijedan partner u domenu inovativnih startapova u SAD-u, osvrnuvši se na inicijativu crnogorskog startap inkubatora koji povezuje crnogorske startapove sa američkim kompanijama i mrežama investitora. Takođe je ukazala i na brojne programe saradnje koji pružaju SAD u oblastima nauke i novih tehnologija, kao što su programi podrške mladim ženama u STEM oblastima, zatim izvrsnim pojedincima, te međunarodni NASA naučni i obrazovni program “GLOBE” posvećen obezbjeđivanju neophodnih naučnih znanja potrebnim za razumijevanje i rješavanje izazova naše planete.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?