Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Izložba ArtMeetScience: „Neka druga mesta” povodom UNESCO međunarodnog dana nauke

Objavljeno: 27.10.2023. 07:40 Autor: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja

Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore, povodom 10. novembra - UNESCO Međunarodnog dana nauke za mir i razvoj - predstaviće crnogorskoj publici predstavi izložbu ArtMeetScience, pod nazivom „Neka druga mesta”, koja prikazuje rezultat povezivanja naučnih istraživanja i ekoloških inovacija smještenih u svijet umjetnosti.

Izložba će svečano biti otvorena 10. novembra u 11.00 časova, u izložbenom prostoru Fondacija Petrović Njegoš – Dvorac Petrovića na Kruševcu, Podgorica.

U pitanju je naučni projekat uspostavljen po principu preuzimanja žive bakterije - streptomicete sa različitih prirodnih staništa i lokaliteta, a njihov kasniji životni ciklus u laboratorijskim uslovima se revalorizuje kao proces produktivne transformacije u pigmente koji postaju aplikativni na materijalima.

Izložba "Neka druga mesta"

Izložba je dio istraživačkog projekta portfolija nezavisne istraživačke organizacije Re:People iz Beograda, nastala u partnerstvu organizacije i Instituta za molekularnu genetiku i genetičko istraživanje (IMMGGI), Univerziteta u Beogradu, sa jednostavim ali važnim ciljem – da afirmiše upotrebu zelenih i ekoloških rješenja u umjetnosti, ekonomiji i društvu. Premijerno je prikazana u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu krajem septembra mjeseca, a naša je želja da jedan ovako interesantan sadržaj ponudimo i predstavimo crnogorskoj stručnoj naučnoj i umjetničkoj, ali i široj, javnosti kako bi bila u prilici da se upozna sa ovim dostignućem.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?