Kabinet potpredsjednika Abazovića: Ivo Šoć novi savjetnik za pravna pitanja

Objavljeno: 09.06.2021. 13:10 Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade Crne Gore

Savjetnik potpredsjednika Vlade dr Dritana Abazovića za pravna pitanja biće Ivo Šoć, dosadašnji pravnik u Kancelariji zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Šoć će, u ime Kabineta potpredsjednika Vlade, biti i član Radne grupe za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za oblast pravne tekovine Evropske unije koja se odnosi na pregovaračko poglavlje 23 – Pravosuđe i temeljna reforma.

„Apsolutni prioriteti u radu Vlade i Kabineta potpredsjednika Abazovića su borba protiv korpucije i organizovanog kriminala, kao i reforme u oblasti vladavine prava, kao ključni aspekt integracionog procesa Crne Gore. Imajući u vidu revidiranu metodologiju pristupnih pregovora Evropske komisije i obavezu da nijedno novo poglavlje ne može biti zatvoreno dok Crna Gora ne ispuni privremena mjerila zadata u poglavlju 23 i 24, rad na reformi u oblasti vladavine prava je prvorazrednog karaktera u ovom trenutku pristupnih pregovora. U tom smislu, smatramo da će Šoć, koji ima zavidno iskustvo rada u sudskim organima vlasti i Evropskog suda za ljudska prava, dati doprinos u predstojećim reformama“, naveli su iz Kabineta potpredsjednika Vlade.

Ivo Šoć od 2016. godine zaposlen je u Kancelariji zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. Od 2009. do 2016. godine radio je u Višem sudu u Podgorici, a radno iskustvo 2019. godine sticao je i u Odjeljenju za izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Šoć je bio član nekoliko radnih grupa Savjeta Evrope gdje je kao ekspert Crnu Goru predstavljao u Strazburu. Učesnik više regionalnih konferencija i seminara iz oblasti vladavine prava i koautor više publikacija Evropskog suda za ljudska prava.

Šoć je diplomirao na Pravnom fakultetu u Podgorici i ima položen advokatski i pravosudni ispit.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?