Konjević sa Timonijeom: Nakon invazije na Ukrajinu, Zapadni Balkan posmatrati na drugačiji način

Objavljeno: 01.06.2022. 08:18 Autor: Ministarstvo odbrane

Crna Gora snažno je posvećena razvoju i jačanju bilateralne saradnje sa Francuskom, kao jednom od najvažnijih saveznica u okviru Alijanse, a Francuska će nastaviti da snažno podržava Crnu Goru, kako na planu političkih reformi na putu prema Evropskoj uniji, tako i na planu odbrane.

Ovo su ključne poruke sa susreta mr Raška Konjevića, potpredsjednika Vlade i ministra odbrane sa Kristijanom Timonijeom, ambasadorom Republike Francuske u Crnoj Gori.

Konjević je kazao da Crna Gora od svojih partnera očekuje intenzivnije prisustvo na Zapadnom Balkanu. On je ukazao da se partnerima i međunarodnoj zajednici danas lakše objašnjava uticaj trećih strana, nakon brutalne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu.

„Međunarodna zajednica treba da primi nekoliko važnih poruka. Jedna od njih je da, nakon invazije na Ukrajinu, Zapadni Balkan treba posmatrati na drugačiji način i posvetiti mu dodatnu pažnju“, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar odbrane.

On je obavijestio sagovornika da je pred novom Vladom rješavanje nekoliko pitanja koja izazivaju političke kontroverze, među kojima su najvažniji ugovorni odnosi sa vjerskim zajednicama i regionalna inicijativa Otvoreni Balkan.

„Uz to, neophodno je i vratiti povjerenje investitora“, kazao je Konjević. 

Ambasador Timonije je izrazio podršku Francuske Crnoj Gori na putu evropskih integracija. On je iskazao očekivanje da će budući sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Francuske o saradnji u domenu odbrane dodatno ojačati naše odnose unutar Alijanse.         

Konjević se zahvalio na prijedlozima francuske strane u vezi procesa opremanja i unapređenja kapaciteta Vojske Crne Gore.

Sagovornici su ukazali na značaj stabilnosti regiona i izrazili očekivanje da će se pristupni pregovori Crne Gore sa Evropskom unijom uskoro deblokirati.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?