Konjević – Pič: UK snažno podržava Crnu Goru na političkom i bezbjednosnom planu

Objavljeno: 31.05.2022. 14:34 Autor: Ministarstvo odbrane

Evropa i Zapad moraju biti prisutni i snažiti svoj uticaj na Zapadnom Balkanu. U suprotnom, ostaje stalna opasnost od uticaja trećih strana, istaknuto je na današnjem sastanku potpredsjednika Vlade i ministra odbrane, mr Raška Konjevića sa ser Stjuartom Pičom, specijalnim izaslanikom premijera Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan. 

Naglašeno je da će UK i dalje snažno podržavati Crnu Goru kako na političkom, tako  na planu odbrane i bezbjednosti.

Sagovornici su izrazili zabrinutost ruskom agresijom na Ukrajinu, kao i na moguće implikacije rata na region Zapadnog Balkana, ukazujući na značaj jedinstvenog djelovanja NATO-a i evropskih partnera.

Konjević je istakao da Crna Gora dijeli vrijednosti svojih saveznica u okviru Alijanse.

Crna Gora u tome nema dilemu, pogotovo u kontekstu agresije Rusije na Ukrajinu.

On je naglasio da je rat u Ukrajini u punom svjetlu pokazao značaj članstva Crne Gore u NATO, ukazujući da Crna Gora godinama trpi uticaj treće strane, te da je u bliskoj prošlosti bilo teško objasniti međunarodnim partnerima distinkciju između obavještajne i religiozne strane jedne vjerske zajednice, kao produžene ruke malignog političkog uticaja trećih strana.

Konjević je saopštio da će nova Vlada nastaviti borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, te da će se zalagati za veću političku stabilnost i ubrzanje EU integracija.

Izražavajući ekstremnu zabrinutost, ser Pič je istakao da se svijet puno promijenio nakon invazije Rusije na Ukrajinu. On je ukazao na mnogostruke implikacije rata, među kojima i na opasnosti od sigurnog porasta i jačanja kriminalnih aktivnosti na međunarodnom planu, što je neizbježna posljedica i njihov stalni pratilac. 

Ser Pič se zahvalio na pridruživanju Crne Gore sankcijama Rusiji, ističući značaj jedinstva Evrope u ovom momentu.

Ukrajinu moramo podržati na pametan način – logistički, ali i politički, kazao je ser Pič, ukazujući na dugi istorijat ruskog uticaja u regionu.    

Sagovornici su razmijenili stavove o bezbjednosnoj situaciji u regionu, uz konstataciju da je jedan od ključnih faktora njegove stabilnosti politički dijalog između Beograda i Prištine.

Konjević se zahvalio na brojnim donacijama UK Crnoj Gori i njenom odbrambenom sistemu.

Sastanku je prisustvovala ambasadorka UK u Crnoj Gori, Karen Medoks i vojni izaslanik u Crnoj Gori na nerezidentnoj osnovi,  potpukovnik Timoti Vajt - Bojkot.

Raško Konjević - ser Stjuart Pič, specijalni izaslanik britanskog premijera za ZB (31.05.2022.)
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?