Sastanak ministra odbrane Raška Konjevića sa ambasadorom Slovačke Borisom Gandelom

Objavljeno: 08.06.2022. 12:42 Autor: Ministarstvo odbrane

Ubrzanje procesa evropskih integracija, snaženje institucija u cilju kvalitetnijeg odgovora na maligni uticaj trećih strana, kao i povratak povjerenja stranih investitora mora biti prioritet Vlade, ocijenio je potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević na sastanku sa ambasadorom Slovačke u Crnoj Gori Borisom Gandelom.

„Evropska unija za Crnu Goru nema alternativu. Aktivno učestvujemo u brojnim regionalnim inicijativama, kakve su Berlinski proces te CEFTA, i nema potrebe da se dodatno opterećujemo novim koje iziskuju kako finansijske tako i ljudske resurse. Naše kapacitete treba da usmjerimo na ispunjavanje obaveza ka EU“, kazao je potpredsjednik Konjević.

Na sastanku je razgovarano i o ratu u Ukrajini te značaju integracija za očuvanje mira, stabilnosti i bezbjednosti na teritoriji cijele Evrope.

Konjević je kazao da će Vlada na sjutrašnjoj sjednici odlučiti o novom paketu pomoći Ukrajini, ističući da još nijesmo svjesni koliko je invazija Ruske Fereracije na ovu nezavisnu i suverenu evropsku zemlju izmijenila arhitekturu Evrope na bezbjednosnom, političkom, ali i ekonomskom planu.

Sagovornici su se saglasili da je važno da EU osnaži i osvježi proces integracija, te da mu daju novi impuls koji bi bio stimulišući za države koje su u procesu integracija, kao i one koje tome teže.

Gandel je istakao da Republika Slovačka sa velikim interesovanjem prati dešavanja u Crnoj Gori i da se već osjeća nova volja prema evropskim integracijama. On je dodao da je jedan period  izgubljen, podsjećajući da je posljednji izvještaj EK bio najgori do sada.

„Naredni, koji se radi u oktobru, mora biti drugačiji“, naglasio je Gandel.

On je istakao da Slovačka želi sve države Zapadnog Balkana vidjeti u EU, a da Crna Gora mora povratiti vodeću ulogu u regionu koju je imala u tom procesu.

“Nadam se da će se Brisel ubuduće više skoncentrisati na političku, a manje na tehničku stranu vaših integracija“, kazao je Gandel.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?