Konjević na proslavi petogodišnjice članstva Crne Gore u NATO: Datum značajan kao 21. maj

Objavljeno: 07.06.2022. 16:54 Autor: Ministarstvo odbrane

Crna Gora je svoju slobodu i nezavisnost kroz istoriju skupo plaćala. Moderno vrijeme iziskivalo je više mudrosti nego oružja. Duboko sam uvjeren da je članstvo u NATO bila jedna od najboljih i najmudrijih odluka crnogorske zvanične politike, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar odbrane, mr Raško Konjević na proslavi pete godine članstva Crne Gore u NATO.

On je naglasio da je koncept kolektivne odbrane na kojem se, između ostalog, zasniva NATO doktrina, u današnje vrijeme jedini koji predstavlja sigurnu zaštitu za male zemlje, kao što je Crna Gora.

Ulazak u NATO za Crnu Goru je značio garanciju njenog teritorijalnog integriteta i zaštitu državnog suvereniteta. Bezbjednost nikada nije imala višu cijenu. Svjesni toga, adaptiraćemo i našu poziciju unutar Saveza, kazao je Konjević, podsjećajući da je u milenijumskom trajanju crnogorske države mnogo datuma koje sa pravom pamtimo i koji nas podsjećaju na slavnu prošlost.

Večeras smo ovdje, da pažnju učinimo jednom, koji, slobodan sam reći, nakon onog 21. maja 2006. godine, kada smo obnovili crnogorsku državu, sija gotovo jednakim sjajem.

Podsjetio je na ključne momente iz perioda NATO integracija, naglašavajući da odluke koje su donošene nijesu uvijek bile lake, da je bilo mnogo oponenata, od kojih su neki, kako je dodao, danas ipak sa nama.

To dodatno potvrđuje ispravnost odluka i viziju da je Crnoj Gori mjesto u NATO-u. Današnji geopolitički kontekst potvrđuje da su te odluke bile i vizionarske i ispravne, uprkos svim izazovima, kazao je Konjević.

On je podsjetio i na benefite članstva koje Crna Gora već uživa: naš vazdušni prostor štićen je kroz NATO misiju Air Policinga, koju obavljaju saveznice Republika Grčka i Republika Italija, kadeti i pripadnici Vojske Crne Gore obrazuju se i usavršavaju na prestižnim vojnim akademijama i odbrambenim koledžima zemalja članica Alijanse, našoj Vojsci dostupni su i savremeni centri obuke na kojima se primjenjuju veoma zahtjevni standardi i moderne tehnologije, a sa saveznicima razmjenjujemo iskustva i informacije od ključnog značaja za bezbjednost i odbranu.

U petogodišnjem periodu za nama, sa svih relevantnih NATO adresa stizale su poruke koje nedvosmisleno ukazuju da nas saveznici smatraju pouzdanom članicom, naglasio je Konjević.

On se posebno osvrnuo na rat u Ukrajini, uz konstataciju da je brutalno narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine od strane Ruske Federacije, uz užasnu destrukciju i gubljenje ljudskih života, izmijenio bezbjednosnu, dijelom političku i ekonomsku arhitekturu Evrope.

Vjerujem da ćemo mudrošću, znanjem, ispravnom politikom, kao dio EU, dočekivati naredne jubileje u Evropi bez rata, zreliji, i uvijek posvećeni Crnoj Gori, njenim interesima i boljem životu svih naših građana, zaključio je Konjević uz poruku da će se  Crna Gora u Alijansi i dalje zalagati za politiku ootvorenih vrata.

Na proslavi je govorio i ministar vanjskih poslova, Ranko Krivokapić.

Prikazan je film koji su posebno za ovu priliku uradili Biro za komunikacije i odnose sa javnošću i Generalštab Vojske Crne Gore.

O svojim iskustvima sa školovanja na inostranim vojnim akademijama govorili su poručnica Nevena Nikolić i poručnik Nikola Pejović.

Proslavi je prisustvovao crnogorski državni vrh, predsjednik Milo Đukanović, premijer Dritan Abazović, predsjednica Skupštine Crne Gore, Danijela Đurović, kao i veliki broj ministara i članova diplomatskog kora.

Prisustvovali su i ministri odbrane Crne Gore čije je mandate obilježio proces integracija i ulazaku NATO: Boro Vučinić, Milica Pejanović i Predrag Bošković

Prijem povodom pete godišnjice članstva CG u NATO (06.06.2022.)

Galerija

gallery.media[0].alt
1/2
item.alt
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?