Konjević sa ambasadorom Parcosom: Grčka je bila i ostaće veliki prijatelj Crne Gore

Objavljeno: 02.06.2022. 16:19 Autor: Ministarstvo odbrane

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane, mr Raško Konjević razgovarao je sa ambasadorom Republike Grčke u Crnoj Gori, Panajotisom Parcosom.

Konjević je obavijestio gosta o trenutnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, naglašavajući da će nova Vlada težiti da što prije odblokira proces evropskih integracija. 

On je istakao da je Crna Gora snažno posvećena promociji i unapređenju regionalne saradnje, te da će nastaviti da afirmiše demokratske vrijednosti savremenih društava, kao i politiku otvorenih vrata NATO za sve zemlje pretendente.

Konjević se zahvalio ambasadoru na podršci koju Grčka pruža Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore u domenu vojnog obrazovanja.

Na vojnim akademijama u Grčkoj do sada su diplomirala 24 oficira Vojske Crne Gore, a trenutno je na školovanju 18 kadeta za sva tri roda vojske.

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane zahvalio se i na tome što Grčka, pored Italije, učestvuje u misiji Air Policing, u kojoj avioni vojnih avijacija ove dvije savezničke zemlje čuvaju crnogorsko nebo od 2018. godine.

Ambasador Parcos je kazao da Crnu Goru i Grčku vezuje ljubav prema slobodi,  želja za stabilnošću i saradnjom, ali i jasan stav o invaziji Ruske Federacije na Ukrajinu. Dijeleći zabrinutost za globalni mir, sagovornici su se složili da je rat u Ukrajini, odnosno napad na jednu suverenu evropsku zemlju, događaj bez presedana u novijoj istoriji Evrope.

Istaknuta je i zajednička želja da sve zemlje regiona Zapadnog Balkana budu dio Evropske unije.          

Dogovoreno je da se u doglednoj budućnosti realizuje posjeta ministra odbrane Republike Grčke, koja je odložena zbog pandemije korona virusa. 

Crna Gora snažno promoviše evroatlantske vrijednosti i principe saradnje.

Grčka je pored Italije, zadužena za misiju Air Policing u Crnoj Gori,. To znači da avionic Grčke vojne avijacije štite vazdušni prostor Crne Gore. 

Na grčkim vojnim akademijama do sada su diplomiralo 24 oficira VCG, dok se na njima trenutno školuje 18 kadeta.  

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?