Posvećeni nastavku modernizacije sistema odbrane

Objavljeno: 10.06.2022. 14:33 Autor: Ministarstvo odbrane

Ministarstvo odbrane ostaje posvećeno transformaciji sektora odbrane u moderan i efikasan sistem, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević na sastanku sa šeficom Misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominik Vag

Nastavićemo predano da realizujemo programe i obaveze iz Memoranudma o saradnji, potpisanog u decembru prošle godine. Kontinuirana podrška OEBS-a u demilitarizaciji viškova naoružanja i eksplozivnih naprava je od izuzetne važnosti za Crnu Goru, kazao je Konjević.

Šefica Misije je podsjetila na prethodnu podršku OEBS-a u sprovođenju programa u oblasti demilitarizacije i bezbjednog skladištenja konvencionalnog naoružanja. Riječ je o programu sa planiranim budžetom od 1.350.000 eura, dijelom finansiranim od strane Austrije, Francuske, Njemačke, Mađarske, Slovačke i Švajcarske.

Ambasadorka Vag čestitala je na odličnim rezultatima koje su pripadnici Vojske Crne Gore pokazali tokom nedavne posjete Verifikacione komisije OEBS-a. Posjeta je, kako je naglasila, pokazala vojnu transparentnost Crne Gore.

Komentarišući rat u Ukrajini, potpredsjednik Konjević je istakao da je Vlada u potpunosti usaglašena sa politikom EU, te da je na jučerašnjoj sjednici, na prijedlog Ministarstva odbrane, usvojena odluka o slanju trećeg paketa vojne pomoći toj zemlji.

Posebno teške će biti političke posljedice rata u Ukrajini jer se, pored razaranja jedne zemlje, napadom na njen teritorijalni integritet i suverenitet, razorilo i povjerenje, kao osnovni aksiom međudržavnih odnosa, kazao je Konjević.

Crna Gora je, dodao je on, kao zrela država shvatila da je njena budućnost u NATO-u: “Mi sa osnovnim vrijednostima kojima treba da se vodimo u državnoj politici nemamo dilemu, ali dobro poznajemo i rizike koje ovaj rat može da ima na region Zapadnog Balkana”.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?