Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Krivokapić – Varhelji: Uz reforme i jačanje institucija, EU bliska izvjesnost Crne Gore

Objavljeno: 23.11.2021. 11:29 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Predsjednik Vlade prof. dr Zdravko Krivokapić boravi u Briselu gdje se danas sastao sa evropskim komesarom za proširenje i susjedsku politiku Oliverom Varheljijem. Sagovornici su se saglasili da je uz nastavak reformskog puta i rada na jačanju institucija, Evropska unija bliska izvjesnost Crne Gore.

Nemamo i ne tražimo alternativu Evropskoj uniji. Moguće da je izostanak napretka u određenim segmentima procesa pridruživanja ostavio prostor za različita, nedobronamjerna, tumačenja. Ipak, treba imati u vidu da je Crna Gora u kratkom periodu prošla kroz proces demokratske tranzicije, a sljedstveno tome izmijenila dio kadrovske strukture za vođenje pregovora i započela proces reformi na više kolosjeka. To je sve bilo neophodno da bismo zauzeli stabilan kurs ka ispunjavanju preduslova i postizanja unutrašnje spremnosti za članstvo u EU, kazao je premijer.

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji izrazio je zadovoljstvo ponovnim susretom sa predsjednikom Vlade Crne Gore i kazao da je frekvencija kontakata na najvišem nivou snažna potvrda opredijeljenosti Crne Gore da postane sljedeća članica Evropske unije. On je istakao važnost intenziviranja procesa integracija i otvorenost Evropske unije da pruži tehničku podršku Crnoj Gori.

Premijer je u kontekstu godišnjeg Izvještaja Evropske unije za Crnu Goru kazao da je Vlada fokusirana na ispunjavanje privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24, te izrazio očekivanje da će do kraja francuskog predsjedavanja EU (jun 2022.) Crna Gora sprovesti preostale zadatke. 

Tokom sastanka predsjednik Vlade Crne Gore prof. dr Zdravko Krivokapić je informisao sagovornika o programima ekonomskog oporavka i investicija „Evropa sad!“ i „Crna Gora odmah!“, a sagovornici su se usaglasili da je održavanje dobrosusjedskih odnosa ključno za očuvanje stabilnosti i dalju integraciju zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Zdravko Krivokapić - Oliver Varhelji
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?