Кривокапић – Вархељи: Уз реформе и јачање институција, ЕУ блиска извјесност Црне Горе

Предсједник Владе проф. др Здравко Кривокапић борави у Бриселу гдје се данас састао са европским комесаром за проширење и сусједску политику Оливером Вархељијем. Саговорници су се сагласили да је уз наставак реформског пута и рада на јачању институција, Европска унија блиска извјесност Црне Горе.

Немамо и не тражимо алтернативу Европској унији. Могуће да је изостанак напретка у одређеним сегментима процеса придруживања оставио простор за различита, недобронамјерна, тумачења. Ипак, треба имати у виду да је Црна Гора у кратком периоду прошла кроз процес демократске транзиције, а сљедствено томе измијенила дио кадровске структуре за вођење преговора и започела процес реформи на више колосјека. То је све било неопходно да бисмо заузели стабилан курс ка испуњавању предуслова и постизања унутрашње спремности за чланство у ЕУ, казао је премијер.

Европски комесар за проширење и сусједску политику Оливер Вархељи изразио је задовољство поновним сусретом са предсједником Владе Црне Горе и казао да је фреквенција контаката на највишем нивоу снажна потврда опредијељености Црне Горе да постане сљедећа чланица Европске уније. Он је истакао важност интензивирања процеса интеграција и отвореност Европске уније да пружи техничку подршку Црној Гори.

Премијер је у контексту годишњег Извјештаја Европске уније за Црну Гору казао да је Влада фокусирана на испуњавање привремених мјерила за поглавља 23 и 24, те изразио очекивање да ће до краја француског предсједавања ЕУ (јун 2022.) Црна Гора спровести преостале задатке. 

Током састанка предсједник Владе Црне Горе проф. др Здравко Кривокапић је информисао саговорника о програмима економског опоравка и инвестиција „Европа сад!“ и „Црна Гора одмах!“, а саговорници су се усагласили да је одржавање добросусједских односа кључно за очување стабилности и даљу интеграцију земаља Западног Балкана у ЕУ.

Zdravko Krivokapić - Oliver Varhelji
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?