Marko Perunović

Državni sekretar za energetiku i rudarstvo

Rođen je 28.10.1974. u Niksiću, gdje je završio osnovnu skolu i gimnaziju.

U Septembru 1993. godine upisao je Rudarsko – geološki fakultet – smjer za eksploataciju nafte i gasa, Univerziteta u Beogradu, na kom je diplomirao 2000, na katedri za istražno bušenje sa diplomskim radom – Analiza off-shore bušotine JJ-3, u crnogorskom podmorju.

Stekao zvanje Diplomiranog inženjera za istražno bušenje.

Profesionalnu karijeru je započeo u A.D. Jugopetrol – Kotor a od 2002. godine u Mud-logging kompaniji Geoservices Francuska, gdje je naredne 3 godine radio na različitim pozicijama, završno sa pozicijom Unit Manager-a.

2005. godine je prešao u kompaniju Datalog Technology, radeci na istoj poziciji Unit manager-a naredne 2 godine.

Krajem 2006 pridružuje se jednoj od 3 najvece svjetske servisne kompanije iz oblasti nafte i gasa, Baker Hughes, gdje nakon završene Mud School u Hjustonu (8 nedjeljna škola)  radi na pozicijama Junior, Senior Mud Engineer-a, zaključno sa pozicijom Drilling Fluids Coordinator-a za Kaspijski region.

2009. godine prelazi u kompaniju Newpark Drilling Fluids, gdje naredne 2 godine radi kao konsultant. 

2011. godine počinje da radi u kompaniji Impact Fluid Solutions, koja se bavi specijalnim hemikalijama u oblasti naftne industrije, gdje do kraja 2020 godine radi na pozicijama tehničkog menadžmenta i koordinacije na brojnim poslovima.

U toku svoje 20-godišnje internacionalne karijere radio je na svim meridijanima za gotovo sve velike svjetske naftne kompanije. U decembru 2020. godine postaje Državni sekretar za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu kapitalnih investicija Vlade Crne Gore.

Otac dvoje djece, Ane i Danila.

Kontakt

Marko Perunović

Državni sekretar za energetiku i rudarstvo