Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Miljanić primio ambasadora Feltena: Njemačka podržava antikorupcijske inicijative Crne Gore

Objavljeno: 27.09.2022. 09:19 Autor: Ministar bez portfelja

Ministar Zoran Miljanić primio je Nj.E. Petera Feltena, ambasadora Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori i u srdačnom razgovoru informisao ga o konstitutisanju Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije i neophodnosti izrade Nacionalne strategije za tu oblast. Miljanić je kazao da je 43. Vlada postigla značajne rezultate u suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije, te da su pokrenute istrage protiv visokih predstavnika sudske vlasti i protiv brojnih drugih lica osumnjičenih za korupciju i organizovani krminal. Ministar je takođe podsjetio na velike zaplijene cigrareta i narkotika i kazao da slijede novi procesi i da očekuje da će istrage koje su u toku dobiti sudski epilog.

On je ukazao na neophodnost sveobuhvatne borbe protiv korupcije na svim nivoima i potrebu da se mijenja društvena svijest o toj pošasti koja je poprimila gotovo endemski karakter i koja je prisutna u brojnim sferama drutšva. Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji, Miljanić je ukazao na činjenicu da Ustavni sud nema kvorum za odlučivanje, te da je na poslanicima u Skupštini da što prije izaberu preostale članove Sudskog savjeta i iz V.D. stanja izvedu Vrhovno državno tužilaštvo i Vrhovni sud Crne Gore.

Ambasador Felten podvukao je konkretnu podršku antikorupcijskim incijativama Vlade Crne Gore, poput onih koju je Savezna Republika Njemačka pružila graničnoj i kriminalističkoj policiji, kao i Ministarstvu pravde. On je ocijenio da su Crnoj Gori otrebne efikasne institucije i saglasio se da je neophodno da se u Skupštini Crne Gore efikasnim radom doprinese konstituisanju i deblokadi ključnih institucija. Felten je kazao i da bi i ubuduće evropske i evroatlantske integracije trebalo da budu prioritet crnogorskig društva.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?