Kompan: Crna Gora da ostane na putu EU integracija

Objavljeno: 15.03.2023. 11:22 Autor: Ministarstvo javne uprave

Ministar javne uprave, mr Marash Dukaj razgovarao je danas u Briselu sa generalnim direktorom Generalnog direktorata EU za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) Gertom Janom Koopmanom.

Naglasio je da Strategija za reformu javne uprave 2022-2026 predstavlja krovni strateški dokument za unapređenje javne uprave u Crnoj Gori i istakao da je veoma podsticajna činjenica da je Evropska komisija u Izvještaju za Crnu Goru pozdravila usvajanje novog strateškog dokumenta i ohrabrila našu zemlju da nastavi reformu javne uprave.

„Ministarstvo javne uprave rukovodi organizovanjem Posebne radne grupa za reformu javne uprave i smatramo izuzetno značajnim naše susrete u Podgorici, a nadamo se u budućnosti i susretima u Briselu“, kazao je ministar Dukaj.

Tokom razgovora je napomenuto da je Crna Gora, u okviru pregovaračkog procesa u dijelu Poglavlja 10 - Informatičko društvo i mediji, sprovela brojne aktivnosti, prvenstveno u usklađivanju s pravnom tekovinom EU, ali i u cilju usklađivanja sa strateškim principima i okvirima EU.

„Kada je riječ o oblasti informacione bezbjednosti, radimo na novom zakonu i u toku je javna rasprava o tekstu Nacrta zakona o informacionoj bezbjednosti. Sa ponosom ističemo da je Crna Gora prva zemlja regiona, koja je tekst ovog zakona uskladila sa novom Direktivom Evropske unije NIS 2“, rekao je ministar Dukaj na sastanku.

Sagovornici su se saglasili da procesi digitalne transformacije javne uprave i uvođenje elektronskih servisa predstavljaju važan dio procesa reforme javne uprave.

Generalni direktor Generalnog direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju je kazao da procesi digitalne transformacije javne uprave i uvođenje elektronskih servisa predstavljaju važan dio procesa reforme javne uprave i najavio tješnju saradnju Evropske komisije i Crne Gore u oblasti javne uprave i sajber bezbjednosti.

Kada je riječ o evropskoj integraciji Kopman je kazao da su predstojeći izbori uslov za ubrzanje pregovora.

„Trenutna politička situacija i predstojeći izbori su fokusu pažnje Evropske komisije i preduslov su za ponovno ubrzanje pregovaračkog procesa”, kazao je Kopman.

Ministar javne uprave je na kraju sastanka izrazio zahvalnost našim partnerima iz EU na pomoći i podršci u oblasti sajber bezbjednosti i jačanju digitalne infrastrukture.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?