Ministar obišao naselja Veliki Pijesak i Dobru vodu u Baru

Objavljeno: 12.11.2021. 09:42 Autor: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Prof. dr Ratko Mitrović, ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma sa direktorom Regionalnog vodovoda, Josipom Đuraškovićem i v.d. direktorom Direktorata za ekologiju, Dušanom Bugarinom obišao je naselja u Baru – Veliki pijesak i Dobra voda u kojima građani još uvijek nemaju izgrađenu vodovodnu i kanalizacionu mrežu, uprkos tome što ova mjesta predstavljaju prave male gradove u kojima tokom turističke sezone boravi preko 30 000 ljudi.

Vlada Crne Gore dala je saglasnost za kredit kod EBRD u ukupnom iznosu od 12 miliona eura. Sredstva će biti uložena za izgradnju nedostajuće vodovodne i kanalizacione mreže u pomenutim naseljima, čime će se svi objekti priključiti na postrojenje za tretman otpadnih voda. Neophopdno je izraditi Studiju i višekriterijumsku analizu koja bi definisala optimalnu lokaciju za PPOV, a koja bi bila u skladu sa postojećim DUP-om i ujedno povezala Veliki pijesak i Dobru vodu sa naseljem Kruče koje pripada Opštini Ulcinj.

„Želim da pošaljem poruku građanima Bara da će uskoro biti riješeni njihovi svakodnevni problemi, jer je zaista nevjerovatno da u 21. vijeku imamo situaciju da se voda u popularnim turističkim naseljima dostavlja cistijernama i da ne postoji kanalizacioni sistem. Rješavanje ovog problema će, dodatno, dati podstrek boljem razvoju turističke djelatnosti na području Velikog pijeska, Dobre vode i Utjehe“, izjavio je ministar Mitrović.

Projekat će, u skladu sa zaključkom Vlade, sprovoditi Regionalni vodovod, uz finansijsku podršku EBRD-a, i kako je rekao direktor, Josip Đurašković, „uz saglasnost opština Bar i Ulcinj krećemo u ovaj projekat. Idejni projekat, koji je u fazi izrade, za jedan dio mreže je izrađen, čekamo revidovani i glavni projekat i realizacija će biti što je najprije u našoj moći zbog svih onih građana koji čekaju toliko dugo godina.“

Za lokaciju PPOV su predviđene tri lokacije, od kojih je jedna udaljena od naseljenih turističkih lokacija.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?